Vanvittig verdensrekord i Vikersund: Prevc landet på 250 meter

– Jeg kan hoppe lenger, sier den nybakte verdensrekordholderen til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Les alt om vintersport her!

Slovenske Peter Prevc kunne juble for ny verdenrekord, da han med et svev på vanvittige 250 meter fikk hele hoppverden til å bøye seg i støvet.

250 er nye verdensrekord, og dermed er Johan Remen Evensens tidligere rekord på 246,5 meter historie.

– Dette var helt rått, fantastisk! Jeg har nesten ikke ord. Anders (Fannemel) fikk meg til å konsentrere meg og hoppe enda bedre, sier den nybakte verdensrekordholderen Peter Prevc til TV 2.

– Hva betyr det for deg å sette verdensrekord?

– Det betyr ikke så mye for meg nå, men kanskje om en uke eller to. Jeg liker å hoppe langt, gliser Prevc.

Anders Fannemel ledet frem til Prevc slapp bommen som siste hopper.

– 250 meter er drøyt! Helt rått! Det er en grunn til at han setter den rekorden, og den grunnen er at han er en veldig god hopper, sier Fannemel til TV 2.

– Kan alltid presse grensene
Den ferske verdensrekord-holderen tror ikke hoppsporten nå har nådd taket.

– Jeg tror jeg kan hoppe lenger i fremtiden. Holder jeg på like lenge som Kasai (Noriaki, 43 år fra Japan) tror jeg de bygger lenger bakker og da kan jeg sikkert komme over 250 igjen. Kanskje 260 eller 270 meter? Før i tiden var hopperne fornøyd med å hoppe 100 og 200 meter, men man kan alltid presse grensene, sier 22 år gamle Prevc.

Men med 250 meter passert tror ikke landslagsstrener Alexander Stöckl at det er så mye mer å gå på i Vikersund.

– Jeg tror kanskje det er mulig å hoppe en eller to meter til i denne bakken. Vi så Prevcs ble presset ned i bunnen av bakken i dag. Vi er helt på grensen nå. Vi får se hvordan de lager profilen i Planica, sier Stöckl til TV 2.

Fannemel: – Jeg får prøve igjen i morgen
Han synes det var gøy å se en ny verdensrekord i Buskerud:

– Det var et helt fantastisk hopp. Han hadde riktig fart og optimale forhold. 250 meter satt i Norge, selvfølgelig hadde det vært bedre med en nordmann, men jeg må bare gratulere ham. Han hoppet bedre enn Anders i dag, sier han.

Mange håpet å se Fannemel ta verdensrekorden i Vikersund, han føler ikke han var så langt unna 250 meter.

– Når man er på 235 meter sånn som i dag, er det ørsmå marginer som skal til før man stikker 10-15 meter til. Selv om jeg ikke kan bevise det, tror jeg 250 meter også er opnåelig for meg også. Jeg får prøve igjen i morgen, sier Fannemel.

Store forventninger
Forventningene til Anders Fannemel var store etter gårsdagens vanvittige hopp på 246 meter. Nordmannen fulgte opp med et nytt godt hopp i første omgang og landet på 236 meter.

Det holdt til en andreplass etter første omgang. Slovenske Peter Prevc hoppet halvannen meter lenger og fikk i tillegg bedre stilkarakterer. Fannemel fikk 206.8 poeng, mens Prevc ble belønnet med 217.5 poeng.

Utklassing
Det var ellers også en god omgang for Norge, som hadde fire hoppere blant de åtte beste. Foruten Fannemel, landet Andreas Stjernen på fjerdeplass, Kenneth Gangnes på syvendeplass og Johan André Forfang på åttendeplass.

I 2. omgang klinket Fannemel til og landet ikke før han hadde svevd hele 238 meter. Nordmannen fikk også 20 i stil av én av dommerne, mens resten ga 19. Den totalte poengsummen på 423.3 holdt til en foreløpig førsteplass.

Men så var det Peter Prevcs tur. Og hvilket svev! Slovaken fløy og fløy – og fløy og fløy, og landet på 250 meter, en lengde som altså er utklassing av den tidligere verdensrekorden på 246,5 meter.

Fikk rett
NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen – som også er mannen som har hoppet lengst nest i hopphistorien spådde allerede fredag at rekorden hans kom til å ryke i løpet av helgen.

– For en ære å ha verdensrekorden i én dag til. Det blir nok med det, men fy så rå sport vi driver med, tvitret Remen Evensen fredag kveld.