VANSKELIG Å FORKLARE: Jeanette oppfordrer foreldre til å ta kontakt med foreldrene til barn med ADHD, istedenfor å utelate dem fra bursdagsbesøket. Foto: Colourbox
VANSKELIG Å FORKLARE: Jeanette oppfordrer foreldre til å ta kontakt med foreldrene til barn med ADHD, istedenfor å utelate dem fra bursdagsbesøket. Foto: Colourbox

Jeanette (33) mener ADHD-stempel gjør at sønnen (8) ikke får komme bursdager

Den åtte år gamle sønnen til Jeanette (33) opplever ofte at han er den eneste som ikke blir invitert i bursdager. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeanette er blant leserne som har kontaktet TV 2 etter siste ukes artikler om barn som har blitt stengt ute fra bursdager.

Hun forteller om sønnen som skal til utredning for ADHD. Han har opplevd flere ganger at han er den eneste, eller én av få, som er utelatt fra bursdagsselskap. 

– Han spør om vi har sett en bursdagsinvitasjon, fordi han har hørt at andre er invitert. Det er veldig sårt, både for ham og for oss foreldre, sier Jeanette.

Spør etter invitasjonen

For ikke å identifisere sønnen (8), oppgir TV 2 kun fornavnet hennes. Hun bor i en kommune i Midt-Norge. 

Skolen til sønnen har en regel om at bursdagsinvitasjoner ikke skal deles ut i skoletiden. Men dette fjerner ikke alt det vonde for barna som ikke blir invitert.

– Det hjelper ikke når barna sitter på skolen og snakker om hvor gøy de skal ha det i besøket. Så kommer gutten hjem og spør om vi har funnet en invitasjon i postkassen. Da er det veldig vanskelig å svare, sier Jeanette. 

– Hva svarer dere da?

– Vi må bare svare at vi ikke vet. Det går ikke an å forklare det på noen annen måte, sier hun.

– Ta kontakt

Gutten hennes skal til utredning for ADHD. Hun tror det er ryktene om adferdsproblemer som får foreldre til å vegre seg for å invitere dem.

– Det har jo vært noen episoder på skolen der han er blitt svært sint. Barn med ADHD kan bli voldsomme og virke skremmende. Hvis ungene forteller om dette hjemme, tenker kanskje foreldrene at det er best ikke å invitere dem, sier Jeanette.

Jeanette sier sønnen har vært i mange bursdager uten noen problemer, og at barn med ADHD fint kan være med på bursdagsfeiring.

– Hvis man er usikker kan man kontakte foreldrene til barnet det gjelder, og snakkes på forhånd. Vi har selv hatt barn med ADHD i bursdag, der faren har vært med for sikkerhets skyld, sier hun.

– Velg åpenhet

Organisasjonen ADHD Norge deler Jeanettes oppfatning, med at fordommer og stigmatisering er årsaken til at barn med ADHD ikke blir invitert på lik linje som alle andre. 

Fra mange skoler og barnehager er beskjeden tydelig, alle barn på samme gruppe, fargekode eller trinn skal inviteres i bursdagsfeiringer. Mange foreldre følger også dette prinsippet, samtidig som de vet at et eller flere av barna har utfordrende atferd.

Tor Eikeland, spesialrådgiver i ADHD Norge har et råd til alle foreldre: Åpenhet.

– Vi anbefaler alle foreldre til barn med ADHD å være åpne, men av ulike grunner ser vi at det ikke alltid skjer, sier Eikeland.

Da er hans anbefaling helt klar: Foreldre bør ta kontakt med foreldre til barna med atferdsutfordringer.

– Dette høres vanskelig ut?

– Ja, det kan være vanskelig. Du kan så klart risikere at en dør stegnes for alltid, men dette kan også være starten på en god relasjon, sier Eikeland.

Eikeland mener de aller fleste foreldre vil sette pris på en slik samtale.

– Foreldre er så klart interessert i å unngå at barnet skal gå på et nederlag igjen. Enten det er ADHD eller andre ting, disse barna går så ofte på trynet uten at de selv ønsker det. De er sarte mennesker, med utfordrende atferd, sier spesialrådgiveren.