Selvmordsforsøk og opprør på Trandum

To ulovlig innvandrere på Trandum transittmottak har forsøkt å ta sitt eget liv etter at det ble bestemt å låse dem inne tidligere på kvelden i helgene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 – Alt er feil her. De presser oss til grensen av hva vi kan tåle, sier en tydelig preget Cherif Mohammed til TV 2.

Han har sultestreiket hele uken, og forsøkte tirsdag å ta sitt eget liv på sikkerhetsavdelingen på Trandum. Fredag ble han låst ut for å møte advokaten sin, Zulfiqar Munir, og TV 2.

– Jeg vil takke betjenten som reddet livet mitt, sier han, før han forteller om opprøret den siste uken.

Innelåst tidligere

Trandum transittmotttak fungerer omtrent som et fengsel, der ulovlig innvandrere er varetektsfengslet mens Politiets Utlendingsenhet klargjør for transport ut av Norge. De innsatte følger daglige rutiner med måltider, aktiviteter og lufting tre ganger om dagen. Om natten er de innelåst på cellene sine.

Opprøret på Trandum startet i luftegården lørdag kveld fordi det ble innført nye rutiner i helgene, med innlåsing klokken 19:45 i stedet for klokken 21:00.

– Vi protesterte ved å nekte å gå inn. Hele avdelingen stod ute i luftegården til over midnatt. Jeg og flere andre ble satt på sikkerhetavdelingen etter aksjonen, forteller Cherif.

Ledelsen ved Trandum bekrefter innstrammingen, og sier den skjedde i forbindelse med at vaktplanene for de ansatte ble endret..

– De er basert på at vi bedre skal kunne innfri rettighetene til de innsatte, og vi fikk en reaksjon på det, sier avdelingsleder Ståle Sørmo ved transittavdelingen. 

Selvmordsforsøk

Konflikten utløste to selvmordsforsøk , ifølge advokat Sulfiqar Munir, som har vært på Trandum for å følge opp de to klientene hver dag denne uken.

– De skal ikke ha det bra mens de sitter her, men de skal heller ikke ha det så ille at de heller vi dø, sier Munir. 

Advokaten sier at innstrammingen var dråpen som fikk begeret til å renne over for de innsatte. Advokaten krever gransking og hevder de ulovlige innvandrerne blir utsatt for en nedverdigende behandling.

– Det er bedre soningsforhold i fengsler, i forhold til mat, innlåsningstider, privatliv og besøk. Her mangler de alle rettigheter. Det er kamera i taket når de får besøk, ingen sofa, vakter og overvåking 24 timer i døgnet. sier han.

Kun oppbevaring

Ledelsen ved Trandum sier instruksene for mottaket blir fulgt.  Han peker på at Trandum er ment for oppbevaring, mens det i fengslene også er lagt opp til rehabilitering.

– Utgangspunktet er at rettigheter skal ivaretas og innfris, og det blir tilsett av både offentlige organer og tilsyn, og humanitære organisasjoner som jevnlig er her, anmeldt og uanmeldt.

Kan ikke bare reise

– Hvis de synes de har det så ille på Trandum, kan de ikke bare reise ut?

– Hvor da? De kan ikke reise før vi vet hvem de er og til hvilket land vi skal sende en henvendelse til for å få dem uttransportert, sier Sørmo.

Under 10 prosent av innvandrerne som kommer til Norge for å få opphold, har papirene i orden og oppgir riktig identitet. Mange mangler uforskyldt dokumentasjon på hvem de er, mens andre skjuler sin identitet av ulike grunner, og nekter å samarbeide med PU for å få avklart dette.

Cherif oppgir at han er fra Tunis, men har ingen ID, og oppholder seg derfor på ubestemt tid i varetekt på Trandum. 

Ingen endring

Opprøret og selvmordsforsøkene vil ikke føre til noen endring, sier Sørmo.

– Vi har en god dialog med de innsatte her, og vi tar selvfølgelig de signalene som er kommet og ser på det, men inntil videre så vil de nye innlåsningstidene gjelde.