Først satte Mikkelsen hopprekord - så mistet han ledelsen

Ligger ett og et halvt sekund bak lederen før siste dag av Rally Sweden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innspurten på Rally Sweden ligger an til å bli en rysare av de sjeldne.

Før den siste dagen og de tre siste fartsprøvene, skiller det 9,6 sekunder mellom de tre beste og fattige ett og et halvt mellom nummer en og to.

Dessverre for de med norske preferanser er det en belgier, og ikke Andreas Mikkelsen, som sitter i det metaforiske og bokstavelige førersetet etter en dramatisk dag på skogsveiene i Sverige.

Følg de tre siste fartsprøvene i vårt livesenter fra klokken 08.30 søndag. Den siste prøven, SS21, ser du direkte på TV 2 Sportskanalen og på Sumo fra klokken 12.00.

Svevde 41 meter
Belgieren heter Thierry Neuville, og ligger altså halvannet sekund foran Mikkelsen. 

Nordmannen begynte dagen på best mulig vis og så lenge ut til å lede før avgjørelsen på søndag, men mistet ledelsen til belgiske Thierry Neuville på den 18. og siste fartsprøven for dagen. 

Verdensener Sébastien Ogier følger hakk i hæl på tredjeplass.

Høydepunktet på den tredje dagen i Sverige var utvilsomt den 14. og 18. fartsprøven i Vargåsen. I løpet av de 24,63 kilometer lange prøvene fikk førerne bryne seg på berømte og beryktede Colin's Crest - et fryktinngytende hopp oppkalt etter den store og avdøde Colin McRae. 

Rekorden for det lengste hoppet stod på 37 meter før prøvene. Etter prøvene stod den på 41 meter. Hvem? Andreas Mikkelsen, som på SS14 lot det stå til og svevde lenger enn noen har gjort før ham. 

Seier på dagens første etappe og god kjøring på de neste seks gjorde at Mikkelsen beholdt ledelsen han hadde skaffet seg dagen før, men på den 18. og siste tapte han 8,8 sekunder til Neuville og mistet derfor ledelsen.

Se Mikkelsens hopp i videovinduet over!

Østberg punkterte - Solberg kjørte ut
For de andre nordmennene ble dagen lite minneverdig.

Mads Østberg lå på en tredjeplass etter fredagens prøver og var for alvor med i seierskampen, men punkterte tidlig på lørdag og tapte 46 sekunder på SS11. Med det var vinnersjansene tilsynelatende over.

– Vi får prøve å fortsette, men nå har han ikke mulighet til å vinne lenger, sa pappa Morten Østberg til TV 2 etter at uhellet hadde vært ute. 

Se hvordan det gikk til i videolisten under!

Fortsatte gjorde sønnen, men etter de 18 første prøvene er han 53,4 sekunder bak Neuville.

Henning Solberg hadde også alt annet enn fullklaff.

På samme fartsprøve som Østberg punkterte, kjørte eldste blad Solberg av veien. Og der ble han stående en hel stund.

Med hjelp fra et tosifret antall ivrige tilskuere kom 42-åringen seg til slutt tilbake på veien, men da hadde det allerede gått fem minutter. 

Før dag fire i Sverige, ligger Solberg på 14. plass, over åtte og et halvt minutt i bakleksa.