FEM KRONER: Et generelt gjennomsnitt tilsier at en vanlig dusj koster om lag fem kroner med dagens kraftpriser. ILLUSTRASJONSFOTO
FEM KRONER: Et generelt gjennomsnitt tilsier at en vanlig dusj koster om lag fem kroner med dagens kraftpriser. ILLUSTRASJONSFOTO

Så mye koster en dusj akkurat nå

Den er billigere enn på lenge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er flere grunner til at prisen for strøm er lavere nå enn den har vært på åtte år.

Det norske markedet henger sammen med resten av Norden og Baltikum, og det planlegges flere utvekslingskabler mellom oss og resten av Europa.

– Kraftprisen i Norden henger da altså sammen med kullprisene i Europa, som har vært synkende. Mye kraft produseres fortsatt ved kullkraftverk. Omfanget av utbygging av fornybar energi er også viktig, forklarer kommunikasjonsdirektør i Nord Pool Spot, Stina Johansen.

Påvirkes av været

I tillegg er vær og temperatur viktige faktorer i det norske kraftmarkedet.

– I Norge bruker vi mye strøm til oppvarming, og temperaturen ute påvirker dermed strømforbruket og strømprisen i stor grad, sier hun.

Ved Nord Pool Spot beregnes strømprisene for hver time i det kommende døgnet for hele det nordiske og baltiske markedet. Selskapet er regulert gjennom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Strømprisene varierer i ulike deler av Norge, men i januar måned i 2015 hadde Oslo en gjennomsnittspris på 26 øre per kWh. Så lav har den ikke vært siden 2007, da gjennomsnittet for de seks første månedene var 20 øre.

Strømprisen utgjør cirka en tredel av den totale strømregningen din. I tillegg kommer nettleie og andre avgifter, som varierer. Derfor er det greit å vite om triksene du kan spare tusenlapper på i vinter.

En femmer per dusj

Ifølge Enova ligger dagens «midlere energipris» (et veldig generelt gjennomsnitt), inkludert nettleie og avgifter, på 85 øre/kwh.

En vanlig morgendusj (uten sparetiltak) medfører et forbruk på 6,6 kwH. Den koster derfor 5,61 kroner hver gang. Hvis du dusjer hver morgen, vil du med dagens strømpriser bruke over 2000 kroner på ett år.

Du kan spare en del ved å endre vaner eller bytte ut apparatene som sluker strøm. Du bør også sjekke om du har uvanene som gir deg høyere strømregning.

Et gammelt kjøleskap (cirka 200 liter) har et elforbruk på 0,8 kWh, altså 0,71 kroner, i døgnet.

Et nyere kjøleskap i samme størrelse bruker 0,4 kWh per døgn, altså cirka 0,37 kroner. Sistnevnte har et årlig forbruk på 160 kWh, som tilsvarer 136 kroner. Det er 133 kroner billigere enn det gamle kjøleskapet.

Det samme gjelder oppvaskmaskinen din. Her er regnestykket til Enova:

  • Ny oppvaskmaskin: 65°C gir 1,05 kWh per gang = 0,9 kroner per vask.
  • Spareprogram oppvaskmaskin: 65°C gir 0,63kWh per gang = 0,5 kroner per vask.
  • Gammel oppvaskmaskin: 65°C gir 2,00 kWh per gang = 1,7 kroner per vask.

Oppvarming koster mest

Det er og blir oppvarming som utgjør mesteparten av strømregningen.

Ettersom oppvarmingsbehovet i en bolig har en sterk sammenheng med klimaforholdene, og oppvarming normalt utgjør 40 – 60 prosent av totalt energiforbruk, har geografisk beliggenhet stor betydning for energiforbruket, ifølge markedssjef for bolig i Enova, Anna Barnwell.

I tillegg kan du spare mye på for eksempel å bygge passivhus.

Det er derfor vanskelig å gi noe konkret svar på hvor mye oppvarming koster hos deg akkurat nå.

Enova eies av Olje- og energidepartementet og skal drive fram en miljøvennlig omlegging av energibruk og energiproduksjon. Dette gjøres blant annet gjennom rådgivning og økonomisk støtte.

Spar på strømmen likevel

Alexander Haraldsen er administrerende direktør i Forbrukervalget, som står bak tjenesten Strømvalget.no.

– Det vil fortsatt ikke lønne seg å la alle ovnene stå på full guffe og dusje i timesvis. Strøm er jo ikke gratis. Hvis forbruket ditt øker fordi strømmen er billigere, vil det jo gå opp i opp, sier han.

– Dessuten kan ikke de rene energikildene produsere mer enn de gjør nå, og den energien går inn i strømbørsen. Så hvis etterspørselen øker, må man over på produksjon som faktisk kan øke, for eksempel kullkraft. Fra et miljøaspekt er det derfor lurt å spare inn, uansett.