KORTSVINDEL: Visa vil at kundene automatisk skal fortelle bankene hvor de befinner seg. Slik skal kortgiganten kutte kraftig i kortsvindelen. FOTO: AP Photo/Seth Perlman
KORTSVINDEL: Visa vil at kundene automatisk skal fortelle bankene hvor de befinner seg. Slik skal kortgiganten kutte kraftig i kortsvindelen. FOTO: AP Photo/Seth Perlman

Slik skal Visa få slutt på kortsvindel

Kortgiganten tror at programvare som vet hvor du befinner deg kan være enden på visa for svindlerne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kortselskapet Visa ruller denne våren ut en ny funksjon som lar amerikanske kunder automatisk informere bankene sine om hvor de befinner seg. Dette vil skje ved hjelp av lokasjonsfunksjonen som finnes i nesten alle smartmobiler. 

Målet er å redusere kortsvindelen, melder Associated Press.

Ny programvare

Kortsvindel koster både forbrukerne og de amerikanske bankene milliarder av dollar hvert eneste år. Derfor trapper man opp innsatsen for å få bukt med problemet. 

Et tiltak er Visas nye programvare, som fra april vil være en del av bankenes egne smarttelefon-apper. 

Vet hvor du er

Hvis kundene tar i i bruk funksjonen, vil programvaren i løpet av en tidsperiode etablere et «hjemmeområde» for kunden. Når kunden bruker kortet i dette området, som vil ha en radius på 80 kilometer, blir risikoen for kortsvindel vurdert som lav. 

Når personen reiser utenfor «hjemmeområdet», vil programvaren varsle Visa. Dette vil foregå ved hjelp av mobildata eller et trådløst nettverk.

Når kortholderen foretar transaksjoner, vet allerede Visa at vedkommende befinner seg på dette stedet. Det er derfor liten sjanse for at bankene vil bli varslet om mulig svindel. 

Mange opplever at kortene deres blir avvist når de brukes i en fremmed by eller land. Løsningen for amerikanerne har ofte vært å ringe banken for å fortelle om reisen. Dette vil de nå slippe.

Falske kredittkort

Kortgiganten håper at den nye funksjonen vil redusere svindel som utføres ved hjelp av falske kredittkort.  Med utstyr som kan kjøpes på nett, kan kriminelle ta informasjon fra stjålne kredittkort, og kode dataene inn på et nytt kort. Kortet vil da ha noen andres informasjon på magnetstripen. 

Bankkort som dette blir ofte brukt et annet sted enn der den egentlige eieren oppholder seg. 

Funksjonen vil imidlertid ikke få bukt med all svindel knyttet til kreditt- og debetkort. Hvis både kortet og mobiltelefonen til kunden blir stjålet, vil ikke selskapet nødvendigvis vite at kortet kan bli utsatt for svindel.

Godt tatt i mot

Amerikanske personverneksperter har så langt tatt godt i mot den nye funksjonen – med forutsetning om at det er valgfritt å bruke den. Visa hevder også at dataene ikke vil bli brukt til markedsføring.

Også andre selskaper arbeider med å utvikle teknologi som skal redusere kortsvindelen. Mastercard har uttalt at de vil rulle ut et pilotprogram som vil inkludere biometriske data.