TATT AV SKRED: Slik fant redningsmennene bilen til Hege Kristin Brattsti Olsen etter at snøskredet hadde kastet den av veien. (Foto: Politiet/privat)
TATT AV SKRED: Slik fant redningsmennene bilen til Hege Kristin Brattsti Olsen etter at snøskredet hadde kastet den av veien. (Foto: Politiet/privat)

Hege Kristins bil tatt av skred på vei til jobb : 
– Utrolig at jeg overlevde

Da Hege Kristin Brattsti Olsen (20) dro på jobb i morges ble bilen hennes tatt av et 40 meter langt snøskred. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rett før klokken halv fem grytidlig fredag den 13. kjørte Hege Kristin Brattsti Olsen gjennom Lavangsdalen i Troms på vei til jobben på Tromsø lufthavn.

I en 80-sone begynte det å fyke snø over veien. Med ett befant hun seg midt i et snøskred som feiet over E8.

– En svær snøfokk kom fykende over veien. Jeg så ingenting og bremset ned, men med ett ble det helt svart, forteller Brattsti Olsen.

Hun fikk knapt tenkt seg om før bilen ble kastet rundt på taket.

Da jeg kom til meg selv hang jeg opp ned i bilbeltet. Jeg kunne ikke tro at jeg var i live! Jeg har hørt skrekkhistorier om folk som dør når de blir tatt av skred. At jeg kom i fra det uten en skramme er ganske utrolig, sier 20-åringen i etterkant.

Innesperret i bilen

Bilen hennes derimot, er trolig totalvrak. Taket i bilen ble trykket ned helt til rattet. Flere ruter var knust og tungt pakket snø hadde delvis fylt kupéen.

Men på førersiden var verken dør eller vindu til å rikke. 

– Jeg prøvde å sparke ut døra og vinduet, men klarte det ikke. Mens jeg lå og sparket hørte jeg plutselig to herrestemmer som spurte om det gikk bra, forteller hun.

De to hadde kjørt hver sin trailer rett inn i skredet i 80 kilometer i timen.

Roser redningsheltene

Etter at de fikk kontakt med Hege Kristin, måket de snøen vekk fra bildøra og fikk henne ut. Hun kan ikke få rost redningsmennene sine nok.

– Jeg har ikke ord - de er mine helter! Jeg fikk komme inn i traileren og varmet meg. Så ringe jeg mamma og jobben, forteller hun.

Sjeldent skred i området

E8 er en hovedfartsåre inn til Tromsø.

Skredet som gikk tidlig fredag morgen er anslått til å være inntil 40 meter bredt, og mellom 1,5 og 2 meter høyt.

Ved 17.30-tiden fredag kveld var hastigheten redusert til 50 kilometer i timen på strekningen, på grunn av vedlikeholdsarbeid

En trailer kjørte nesten på bilen til Hege Kristin da den braste inn i raset. (Foto: Politiet)
En trailer kjørte nesten på bilen til Hege Kristin da den braste inn i raset. (Foto: Politiet)

Geolog Andreas Persson fra Statens vegvesen inspiserte området fredag formiddag. Han sier det er svært sjeldent at det går skred på stedet.

– Det er cirka 30 år siden sist det gikk skred på det stedet. Det er ikke så store masser som har kommet fram til veien, massene har stoppet lenger oppe i lia. Det er vindtrykk fra skredet som har gått over veien og presset en bil i grøfta, sier geologen.

Skredet gikk fra fjellet Stortind i Lavangsdalen.

Det snødde tett i Tromsø-distriktet natt til fredag, og det store snøfallet er sannsynligvis årsaken til skredet i Lavangsdalen.