SNØKAOS: Heidi Weng,  Marit Bjørgen  og Ragnhild Haga trente fredag formiddag i skiløypene i svenske Østersund.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SNØKAOS: Heidi Weng, Marit Bjørgen og Ragnhild Haga trente fredag formiddag i skiløypene i svenske Østersund. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Slakter svensk verdenscupsprint: – Det er en sirkusløype

De norske langrennsløperne sammenligner løypen i Östersund med skicross.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Östersund (TV 2): Etter at FIS prøvde seg med en akrobatisk sprintløype i Tour de Ski møtte arrangørene sterk motstand fra utøverne, og måtte gjøre endringer med blant annet å fjerne et hopp. 

Men nå får også sprintløypa i Östersund gjennomgå av de norske løperne. 

– Det er ikke min favoritt, og det er vel egentlig ingens favoritt. Det er dessverre veldig lite vanlig skigåing, og det blir litt spesielt. Vi får håpe det blir litt mindre av disse sirkusløypene fremover, sier Astrid Urenholdt Jacobsen til TV 2. 

– Så du syns det er sirkus?

– Ja, jeg syns det er litt sirkus. I sånne løyper ender det jo alltid opp med at folk er misfornøyde. Vi er jo best til å gå på ski, og i sånne løyper går vi ikke ordentlig på ski og ser egentlig bare dumme ut, sier hun. 

– Vi driver ikke med skicross

Hun tror grunnen er at arrangørene vil bli husket for en spektakulær konkurranse, men mener det er en helt feil holdning. 

– Jeg tror at hvis man skal bli husket som en god arrangør så lager man gode skiløyper der vi faktisk får gått ordentlig på ski. Jeg syns det handler om respekt for det vi gjør, for vi driver ikke med skicross. Enkelt og greit, understreker en meget misfornøyd Urenholdt Jacobsen. 

Heller ikke Sondre Turvoll Fossli er videre fornøyd med løypa i östersund. 

– Det er smalt, du skal gå over noen bratte kuler og oppløpet er veldig kort. Det er ikke gitt at den beste løperen vinner. Det blir litt skicross over det med høy fart, og den som klarer å være mest på i morra vinner. sier han. 

Mener løypen hemmer VM-uttak

Den kritiserte løypa blir ikke avgjørende for verken Urenholdt Jacobsen eller Turvoll Fossli, men Kari Vikhagen Geitnes og Hedi Weng skal i morgen kjempe om den siste plassen på sprintlaget i Falun i amerikansk uttak. 

Urenholdt Jacobsen mener løypen vil hemme uttaket. 

- Det er selvfølgelig kjedelig at de ikke får konkurrert i en ordenlig løype, og her vil starten være avgjørende på en helt annen måte enn i Falun. Men de må jo bare gjøre det beste ut av det og tenke at den som er i best form tar den duellen, mener hun. 

Håper ikke det blir fremtiden

Turvoll Fossli håper og tror at dette likevel ikke blir fremtiden i sprint. 

– Sprint har jo mange tøffe dueller, og er gøy å se på allerede. Så jeg tror ikke dette er fremtida. Det handler jo om å bevare det sportslige, ikke bare lage et show for TV, understreker han. 

Sprintsjef for herrene Arild Monsen forteller at det norske laget har gitt tilbakemelding til FIS, og tror de vil bli hørt. 

– Vi har gitt tilbakemelding til FIS over tid, og vi har Åge Skinstad i World Cup-komiteen. Jeg tror ikke det blir mye av dette i fremtiden, men denne løypa er litt ekstrem der du må være veldig rask i starten. Det er ikke hopp og sprett, men du er avhengig av en god posisjon fra start. Vi så jo tidlig i dag hva dette var for noe, men vi får ikke gjort noe med det, sier Monsen.