BETENKNINGSTID: John Olav Nilsen på vei inn for å få forkynt dommen. Ha tar betenkningstid på ankespørsmålet. Foto: Asle Bentzen/TV 2
BETENKNINGSTID: John Olav Nilsen på vei inn for å få forkynt dommen. Ha tar betenkningstid på ankespørsmålet. Foto: Asle Bentzen/TV 2

John Olav Nilsen dømt til fengsel

John Olav Nilsen (32) fikk dommen forkynt i Bergen tingrett fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Bergensartisten ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel, og en erstatningsutbetaling på 15.000 kroner til den fornærmede 29-åringen.

– Jeg har tatt betenkningstid. Det er alt jeg vil si, sa en tydelig skuffet John Olav Nilsen da han forlot rom 442 i Bergen tinghus fredag.

Anbefaler å anke

Nilsens advokat, Linda Ellefsen Eide, sier til TV 2 at hun vil anbefale Nilsen å anke dommen. 

Nilsens 23 år gamle kamerat og medtiltalte ble også dømt til 60 dagers fengsel. De to ble funnet skyldige i besittelse av narkotika, men ble frifunnet for bruk. 

Retten slår fast at volden er å anse som grov. Aktor la ned påstand om 90 dagers ubetinget fengsel.

Mildere straff

Årsaken til at straffen ble mildere er at den har ligget lenge på vent etter avsluttet etterforskning og at det var en viss foranledning til volden. For 23-åringens del fikk han straffereduksjon ettersom han erkjente delvis straffskyld for tiltalepunktet som dreier seg om volden.

Tiltalepunktet som sier vold under særdeles skjerpende omstendigheter, ble ikke tatt hensyn til av retten 

Overdreven reaksjon på første dytt

Under rettssaken viste aktor Kristin Harstad frem et opptak overvåkingskameraene til Deli de Luca-butikken, hvor volden fant sted. Videoen viser at 23-åringen satte seg oppå den fornærmede 29-åringen, og at de alle tre delte ut slag.

Selv om 29-åringen dyttet John Olav Nilsen først, ser retten Nilsen og 23-åringen som de mest aktive. Konklusjonen er at deres gjengjeldelse av dyttet overgår fornærmedes handling. 

– Det er ikke noe rimelig forhold mellom fornærmedes dytt og den omfattende og langvarige voldsutøvelsen de tiltalte senere utsatte ham for, heter det i dommen fra Bergen tingrett. 

Dette standpunktet er i tråd med aktors syn på saken.

Forsvarerne Linda Ellefsen Eide og Torbjørn Kolås Sognefest hevdet i sine prosedyrer under rettssaken at de to gjengjeldte en provokasjon, og dermed skal fritas fra straff.  

Nilsen og 23-åringen var også tiltalt for å stjele henholdsvis mobiltelefon og lommebok fra den fornærmede. Nilsen forklarte i retten at han trodde det var hans egen telefon.

23-åringen sa at han ville finne navnet til 29-åringen, for deretter å oppsøke ham, skvære opp og få erstattet en skjorte som ble ødelagt i sammenstøtet.

– Uholdbart streng dom

Bergen tingrett trodde dem ikke på dette, men fant dem skyldige i tyveri i vinnings hensikt. 

– Jeg synes dommen er uholdbart streng. Det er ikke tatt hensyn til at han ble provosert, og det var flere legemsbeskadigelser mot min klient enn det fornærmede fikk mot seg, sier Nilsens forsvarer, Linda Ellefsen Eide. 

Vold etter bytur

John Olav Nilsen og en 23 år gammel kamerat var tiltalt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter. 

Under en bytur i september 2013, la de i bakken og slo en 29 år gammel mann. I tillegg var de tiltalt for bruk og besittelse av narkotika, samt tyveri av 29-åringens telefon og lommebok.

Nilsen erkjente ikke straffskyld, mens hans 23 år gamle kamerat erkjente delvis straffskyld.