Sykehusstriden på Nordvestlandet:

Mener Helse-Høie har brutt loven

Helseminister Bent Høie har et problematisk forhold til lovverket og har brutt loven i denne saken, mener jusprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen holder høring for å undersøke om helseforetaksloven ble brutt i forbindelse med plasseringen av det nye sykehuset i Møre og Romsdal.

Se høringen direkte i videovinduet over.

Komiteen vil blant annet undersøke om helseminister Bent Høie (H) utøvet utidig press ved sin uformelle kontakt med styremedlemmer i helseforetakene. Han har i brev til komiteen avvist dette.

Professor Jan Fridthjof Bernt ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen regnes som en av Norges fremste eksperter på forvaltningsrett. Han er ikke i tvil om at Høies håndering av saken er problematisk. 

– Helseminister Bent Høie har et problematisk forhold til lovverket og har brutt loven i denne saken, sier professor Jan Fridthjof Bernt til TV 2 etter han var ferdig å svare på komiteens spørsmål fredag.

Bernt mener Høie og departementet sikkert har hatt gode intensjoner, men at de har tatt snarveier når forholdet mellom forvaltning og politikk har blitt problematisk. 

– Det er viktig at signaler blir gitt tydelig og åpent, sier Bernt. 

Høie har vedgått at han overfor daværende styreleder i Helse Midt-Norge, Marte Styve Holthe, ga uttrykk for at han «helte mot Molde».

(©NTB/TV 2)