Fra kinesisk andredivisjon til superstjerne i NBA

Historien om Hassan Whitesides eventyrlige år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I september 2014 fikk Hassan Whiteside sjansen til å spille seg til en kontrakt for Los Angeles Lakers, men ble veiet og funnet for lett. En måned senere signerte han for Miami Heat. Centeren på 213 centimeter fikk nesten ikke spilletid og ble sendt ned til Heats rekrutteringslag Sioux Falls Skyforce den 14. desember. Så ble Heat-stjernen Chris Bosh skadet. 

Fikk gjennombruddet mot Clippers
Heat hentet tilbake Whiteside og 25-åringen begynte å få spilletid og viste prov på at han hadde noe i NBA å gjøre.

Whiteside fikk sitt definitive gjennombrudd med 23 poeng og 16 returer mot Los Angeles Clippers. I tillegg blokket han dunkekongen Blake Griffin. (AP Photo/Mark J. Terrill)
Whiteside fikk sitt definitive gjennombrudd med 23 poeng og 16 returer mot Los Angeles Clippers. I tillegg blokket han dunkekongen Blake Griffin. (AP Photo/Mark J. Terrill)

Så smalt det. 11. januar i år spilte Miami Heat mot Los Angeles Clippers. Whiteside startet på benken, men i kamp mot favorittene fra Clippers' to store spillere, Blake Griffin og DeAndre Jordan, dominerte Whiteside kampen med 23 poeng og hele 16 returer. Heat vant overraskende 104-90.

Det Whiteside har gjort siden er intet annet enn utrolig. Da Heat slo Chicago Bulls 25. januar noterte Heats nye stjerne seg for en triple double (tosifret i tre statistiske kategorier).

Det som skiller seg fra andre triple doubles er at Whiteside noterte seg for 14 poeng, 13 returer og 12 blokker (det er uhyre sjeldent at spillere noterer seg for mer enn ti blokkede skudd). At det ble gjort mot et Bulls-lag med Joakim Noah og Pau Gasol gjør det enda er imponerende. 

Blant NBAs mest effektive
Noen dager senere dro Whiteside ned hele 24 returer mot Dallas Mavericks. Whiteside ligger på fjerdeplass på den meget prestisjefylte statistikken for effektivitet.

Der legger man sammen alle statistikker og ender opp med et tall for effektivitet. Whiteside ligger foran spillere som Stephen Curry, James Harden og tidligere Heat-spiller LeBron James. 

Whitesides reise mot toppen er som tatt ut fra et filmmanus. Etter å ha imponert voldsomt i sitt ene år på college for Marshall bestemte han seg for at ett år med universitetsbasket var nok.

Whiteside satt college rekord for flest blokker i en sesong med 182 blokkede skudd. (Rekorden ble slått i 2012 av Anthony Davis). 

Skuffende draft
Etter college gjorde Whiteside seg tilgjengelig for NBAs draft. Etter sitt imponerende år forventet han selv å bli valgt tidlig, men falt helt ned til 33. valg da Sacramento Kings valgte ham.

I sine to år som Kings-spiller fikk Whiteside kun 19 kamper og tilbragte mye av tiden for rekrutteringslaget, Reno Big Horns. 

Etter 2012-sesongen valgte Kings å ikke forlenge kontrakten med Whiteside og turen gikk videre til Libanon og Kina. 

Nektet for å ha ADHD
Whiteside har hele tiden hatt troen på at han ville få sjansen i NBA, men rapporter om dårlige holdninger og urealistiske forventninger gjorde at selv NBAs rekrutteringslag var skeptiske til centeren.

Da Whiteside falt langt ned på listen i draften mente 25-åringens tidligere agent, Andre Buck, at noe av grunnen var at Whiteside nektet å ta medisiner for ADHD. Den gang nektet også Whiteside for at han hadde ADHD. 

Så ga altså Heat Whiteside sjansen han har ventet på så lenge.

Og med tidligere storpillere som Alonzo Mourning og Juwan Howard som mentorer og mestere som Dwyane Wade og Chris Bosh som lagkamerater ser det ut til at Whiteside virkelig har funnet et hjem i NBA. 

Da Jeremy Lin herjet for New York Knicks i 2012 og skapte «Linsanity» var det likevel mange som var skeptiske til om Lin faktisk var en stjerne på grunn av et ustabilt skudd og mange turn overs. Med Whiteside er det annerledes. Med sine 213 centimeter og et vingespenn på 231 centimeter kan vi faktisk være vitne til en spiller som bare har skrapt overflaten av hva han kan gjøre.