Storfavoritten ledet med 500 meter igjen. I mål var han åtte minutter bak

Andreas Mikkelsen i tet etter at fjorårsvinneren kjørte i grøfta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forbannelsen som har hvilt over de norske førerne i Rally Sweden kan omsider se ut til å bli hevet.

Ikke siden Petter Solberg vant i 2005 har en nordmann gått til topps i det prestisjetunge løpet. Etter 10 av 21 fartsprøver ligger nordmennene godt an til å gjøre noe med det. 

Andreas Mikkelsen leder foran belgiske Thierry Neuville, mens Mads Østberg følger rett bak på en tredjeplass. 

På lørdag står åtte nye fartsprøver for tur. De kan du følge i vårt livesenter fra 07.30, og den 14. fartsprøven, Vargåsen 1 med det berømte Colin's Crest-hoppet, kan du se på TV 2 Sportskanalen og på Sumo fra klokken 10.00.

Ogier og Latvala dominerte...
Det så imidlertid lenge ut til å bli nye «nesten-løp» for den norske duoen helt til det skar seg fullstendig for de to storfavorittene Sébastien Ogier og Jari-Matti Latvala på den niende og dagens nest siste fartsprøve

Førstnevnte er regjerende verdensmester og vant i Monte Carlo i januar, mens finnen har vunnet Rally Sweden tre ganger tidligere og ble nummer to i runden i fyrstedømmet.

Fram til og med den åttende fartsprøven så det også ut til at duellen skulle bli like interessant og jevn som de fleste hadde ventet: franskmannen hadde vunnet tre fartsprøver, finnen to, og fattige 2,9 sekunder skilte stjernene i favør franskmannen før den niende fartsprøven i Torsby. På plassen bak fulgte Mikkelsen og Østberg henholdsvis 11,5 og 27,1 sekunder bak.

...men så gikk det galt
Uhellet var først ute for Ogier.

Franskmannen kjørte av veien tidlig på den 14,7 kilometer lange etappen og kom i mål hele 37,6 sekunder bak Mikkelsen. Med det var Latvale på vei inn til ledelse, men bare 500 meter fra mål var det finnens tur til å gå i grøfta. 29-åringen kom altfor fort inn i en høyresving, mistet kontroll på bilen og gikk rett i snøfonna.

Se hvordan det gikk til i videovinduet over!

Og der ble han stående. Lenge. Minuttene gikk mens tilskuerne desperat prøvde å få bilen på veien igjen, men åtte minutter gikk før Latvala på ny kunne sette kursen mot mål.

I mål var han 8,36 bak, og falt som et resultat ned til 23. plass i sammendraget.  

– Jeg er skuffet - det er ikke så enkelt å finne motivasjonen nå. Nå må vi bare klare å finne riktig fokus igjen, sa Latvala til wrc.com etter dag to i Sverige.

Å finne motivasjonen for lørdag blir neppe noe problem for nordmennene.

Mikkelsel leder 19,1 sekund foran belgiske Thierry Neuville, mens Østberg er ytterligere tre tideler og én plass lenger bak.

Tidligere Rally Sweden-vinner Ogier er på fjerdeplass, 24,7 bak.