SMITTET? Nokså nyfødte Griffin, som ikke er gammel nok til å bli vaksinert ennå. Foto: PRIVAT
SMITTET? Nokså nyfødte Griffin, som ikke er gammel nok til å bli vaksinert ennå. Foto: PRIVAT

Jennifers rasende melding til vaksinenekterne: «Jeg er så helvetes sint!»

Da hennes 15 dager gamle sønn ble eksponert for meslingviruset på legens venterom, kokte det over for moren. Nå er det svært følelsesladde Facebook-innlegget delt av hundretusener.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Dette er sønnen min, Griffin, og han kan ha meslinger».

Slik begynner innlegget på Facebook, ført i pennen av den fortvilte og mildt sagt rasende moren Jennifer Hibben-White fra York i canadiske Ontario.

Meslingfrykten sprer seg over kloden etter et utbrudd på USAs vestkyst den siste tiden. Antallet bekreftede tilfeller er nå 121, etter at spredningnen startet i Disneyland i California i desember. Man frykter at flere tusen kan være smittet. Utbruddet, som trolig har sammenheng med at mange ikke vil ta MMR-vaksinen, har ført til en voldsom debatt mellom eksperter og såkalte vaksinemotstandere.

Vaksinedebatten har rast også i Norge den siste tiden. Skuespiller Sølje Bergman fortalte tidligere i dag TV 2 at hun er svært skeptisk til å vaksinere barna og derfor nekter å følge Folkehelseinstituttets råd.

LES OGSÅ: Vaksinemotstandere fortsatt overbevist av falsk forskning

Hibben-White kaster nå inn enda en brannfakkel i det globale ordskiftet om vaksinering mot meslinger: I innlegget sitt, som er delt av flere hundre tusen verden over, skildrer hun en mors mareritt:

Hun forteller hvordan hun ble varslet av folkehelsemyndighetene i regionen om at 15 dager gamle Griffin kunne ha fått viruset mens de to satt i venterommet på fastlegens kontor. 

– De rådet meg til å ikke oppholde seg rundt små barn, og om jeg jobbet i et slikt miljø så ville jeg bli sykmeldt. Jeg jobber faktisk i et miljø med små barn: Mitt eget hjem.

– Nå sitter jeg her hjemme med Griffin og treåringen min Aurelia, som bare har fått vaksinen en gang til nå. Derfor er hun også, teknisk sett, potensielt eksponert for viruset. Her skal vi sitte rolig og holde utkikk for symptomer frem til 17. februar – når den maksimale inkubasjonstiden er nådd vi er trygge.

Og så lader hun kanonen og fyrer løs mot vaksinemotstanderne:

– Jeg er sint. Helvetes sint! Jeg er ikke sinna på personen som satt på venterommet hos legen, jeg hadde nok gjort det samme om jeg ble syk. Men jeg vet én ting:

– Har du valgt å ikke vaksinere deg selv eller barnet ditt, så er skylden din!

«Du har nytt godt av vår kollektive beskyttelse altfor lenge. Vi har gitt deg det privilegiet det er å være beskyttet mot smitten gratis. Og som takk, har du gitt meg denne uken. En uke fra helvete. Hvor jeg ikke vet min baby vil utvikle noe som kan få døden som utfall.

DØDEN.

Du tror du beskytter dem mot autisme? Det stemmer ikke. Det er ingenting, null, nada i forskningen som beviser dette. Om du vil bruke Google for å 'bevise at jeg tar feil', vil jeg gladelig kalle deg både dum og feilinformert.

Vet du hva vaksiner beskytter barna dine mot? Smerter. Lidelse. Ubotelig skade. Død».

For Hibben-White er nettopp dette temaet ekstra sårt, siden hun mistet sin fem og et halvt år gamle datter Olivia på grunn av en bakterieinfeksjon.

DØDE: Jennifers datter Olivia ble bare fem år gammel, etter å ha dødd av en infeksjon det ikke finnes vaksine mot. Foto: PRIVAT
DØDE: Jennifers datter Olivia ble bare fem år gammel, etter å ha dødd av en infeksjon det ikke finnes vaksine mot. Foto: PRIVAT

– Det var var ingen vaksine for henne. Ikke for denne sykdommen. Og hun døde, fem og et halvt år gammel, skriver hun, og retter igjen skytset mot de som ikke vil vaksinere barna sine:

«Dere ville vært de første til å stille dere i vaksinasjonskøen om dere hadde hatt så mye som en anelse om hva et barn død føles som. Du hadde krøpet gjennom gatene og bedt på dine knær om å få barna dine vaksinert. For det er nemlig hva jeg hadde gjort, om det kunne redde datteren min».

Det har senere kommet frem at mannen som var den trolige smittekilden selv var vaksinert mot meslinger, men var blant den brøkdelen som ikke responderer på vaksineringen, ifølge Toronto Star.

– Vaksiner er den beste beskyttelsen mot meslinger. Det er bare en veldig liten andel som ikke responderer, sier overlege Lilian Yuan ved de regionale helsemyndighetene i York til avisen.

Det har ikke fått Hibben-White til å endre på de slagkraftige uttalelsene sine:

«Sju dager til før jeg vet om babyen min er trygg. Sju dager. Hvordan er uken din så langt, vaksinemotstander?»

LES OGSÅ: – Kan lett komme nytt meslingutbrudd i Norge