Nå er renta UNDER null i Sverige og Danmark – slik kan det påvirke Norge

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener de stadig økende boligprisene skaper bekymring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lave renter i våre naboland kan bidra til at lave renter også i Norge blir den nye normalen, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i sin årstale i dag.

Og i dag skjedde det noe i svensk økonomi som ikke har skjedd på 347 år:

I Sverige ble det satt en historisk renterekord da Riksbankens styringsrente ble senket fra null til minus 0,1 prosent. Målet er å få opp inflasjonen.

Negativ rente betyr at hvis du for eksempel har lån, vil du få renter fra banken heller enn at du må betale banken renter. På den andre siden vil du måtte betale for å ha penger i banken. 

Få hele forklaringen i videoen i topp!

Sjokk

Flere svenske medier kaller torsdagens rentekutt fra 0 til minus 0,1 prosent for et sjokk. Da Aftonbladet nylig intervjuet eksperter i de svenske bankene, svarte bare to av sju at de trodde styringsrenten ville ende under null.

– Det er naturligvis en viss symbolikk i dette. Nå er det ikke så mye negativt, vi gikk fra 0 til minus 0,1, men det er likevel en viktig hendelse siden vi er i et nytt farvann der vi ikke har vært før, sier sentralbanksjef Stefan Ingves i Sveriges Riksbank.

Dermed følger svenskene etter danskene, som fikk negativ rente i 2012. I Danmark er renten nå minus 0,75 prosent. Det betyr i praksis at man risikerer å måtte betale for å ha penger i banken. Det ekspertene frykter aller mest er en boligboble som sprekker.

Sentralbanksjefen ikke veldig bekymret

– Mange er nervøse for at boligprisene vil stige for mye. Vi har vært gjennom en stor boligboble, derfor har Danmark vært i en alvorlig krise i mer enn syv år, sier økonomispaltist Lars Erik Skovgaard i Berlingske Tidende til TV 2.

Enn så lenge er ikke Norges sentralbanksjef Øystein Olsen veldig bekymret over nordmenns boliggjeld, selv om den er stadig økende.

I sin årstale om tilstanden i norsk økonomi torsdag kveld understreket Olsen at høy gjeld skaper sårbarhet.

Advarte

– Risikoen for at boliglån skal misligholdes og påføre bankene store, direkte tap, er likevel liten. Vi har et godt sosialt sikkerhetsnett. Det gir en forsikring hvis inntekt faller bort, slo han fast.

Samtidig advarte Olsen om at hver fjerde husholdning kan ende opp med en gjeld som overstiger boligens verdi hvis boligprisene skulle falle med 30 prosent.

Men for øyeblikket er det snarere de stadig økende boligprisene som skaper bekymring.

– Sterk vekst i boligpriser og gjeld kan også gjøre det nødvendig for myndighetene å vurdere andre, målrettede tiltak for å dempe risikoen knyttet til den høye gjelden hos husholdningene, sa Olsen.