EN MANN MED GODT HUMØR, NOT: Det ble dårlig stemning etter at jointene ble tent i bussen med ungdommene. Foto: TV 2 Danmark
EN MANN MED GODT HUMØR, NOT: Det ble dårlig stemning etter at jointene ble tent i bussen med ungdommene. Foto: TV 2 Danmark

Bussjåfør truet av rusede ungdommer på fylleferd til Praha

Sjåføren måtte tilkalle politiet etter at jointene ble tent blant 70 ungdommer i alderen 16 til 20 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ankommer flere busslaster med vel 400 norske ungdommer, hovedsaklig fra Østlandet, til Praha hvor de skal delta i arrangementet Prague week i vinterferien.

Vel 300 av disse er ungdom under 18 år, ifølge politiet i Asker og Bærum.

Det er første gang arrangøren tilbyr reisene fra Norge og billettprisen varierer fra 2000 til 2500 norske kroner.

Det danske selskapet har i to år arrangert organiserte turer til Praha for ungdommer i Danmark og Sverige når disse har hatt vinterferie.

I fjor satte vel 10.000 ungdommer i alderen 16 - 20 år den tsjekkiske hovedstaden på hodet, og 284 mindreårige ble pågrepet av politiet, overstadig beruset.

SVINESTI: Bussjåføren brukte tre timer på å rydde bussen etter turen. Foto: TV 2 Danmark
SVINESTI: Bussjåføren brukte tre timer på å rydde bussen etter turen. Foto: TV 2 Danmark

Søndag måtte en dansk bussjåfør tilkalle politiet da han skulle frakte vel 70 ungdommer fra Århus til Praha. Allerede før bussen hadde passert grensen ut av Danmark gikk jointene sin seiersgang rundt om i bussen.

– Jeg elsker jobben min, men ble helt ør i hodet etter en kveld og natt underveis til Praha. Jeg er dypt flau over min generasjons barn, sier sjåføren til TV 2 Danmark.

Han ønsker ikke å stå frem med navn da han ble utsatt for trusler av ungdommene under turen.

Ble truet med rettssak

Ved Padborg, like ved grensen til Tyskland, måtte han tilkalle politiet som ankom og gikk inn i bussen. En gruppe på ti mistenkte erkjente ikke noe som helst, og fyrte seg opp mot bussjåføren etter at politiet hadde måtte dra med uforrettet sak.

– Det ble snakk om å sette de av eller returnere tilbake til Århus hvis de ikke oppførte seg. Men da truet de med at vi ville møtes i retten, ellers ville de sladre til media, sier sjåføren som likevel valgte å kjøre til Praha av hensyn til de som tross alt oppførte seg pent i bussen.

Dårlig stemning

Men etter en stund, da de befant seg i Tyskland, ble det bråk igjen. Da bussjåførens medhjelper fant sigarettsneiper på gulvet i bussen ble det dårlig stemning.

– Hver gang vi forsøkte å håndheve reglene ropte de og skjelte oss ut og skubbet til meg. De sa de skulle komme etter både meg, min bror, min mor og far og mine barn, forteller sjåføren.

De to siste årene har horder av danske og svenske ungdommer inntatt Praha i vinterferien. Til tross for at de aller fleste oppfører seg har flere smadret hotellrom, mange blitt pågrepet for voldsbruk og fått konfiskert våpen.

Brukte tre timer på å rydde

Etter 25 år som bussjåfør har mannen opplevd litt av hvert. Til TV 2 Danmark forteller han at dette er en av de verste turene han noen gang har opplevd. Han gråter mens han forteller på telefonen.

Da har han nettopp brukt tre timer på å rydde i bussen, og sier han kunne fylt fire søppelsekker med søppel.

– De behandler alt som søppel og kaster det bare fra seg på gulvet. Flere av gardinene er rykket ned og noen av stolene er bøyd. Vi fant 25 tyggegummier tråkket ned i gulvet, men de er fullstendig likegyldige, sier sjåføren som fant både whiskey- og vodkaflasker som ble drukket av i bussen.

Gruer seg til hjemturen

Om få dager skal han hente de samme ungdommene i Praha og kjøre de tilbake til Århus. Det gruer han seg til.

– Jeg tenker mye på det, hva jeg skal gjøre. Med alt de har sagt til meg så tenker en sitt, sier han.

Reiseselskap- og arrangøren, Prague Week, sier dette ikke er akseptabelt og kommer derfor til å ha en egen vakt om bord i bussen når den skal returnere ungdommene tilbake til Århus.