GI BARNA VAKSINE: Både norske og amerikanske helsemyndigheter oppfordrer alle til å gi barna MMR-vaksinen. Her får Luke Tanner (7) i Wales MMR-vaksinen. AFP PHOTO / GEOFF CADDICK
GI BARNA VAKSINE: Både norske og amerikanske helsemyndigheter oppfordrer alle til å gi barna MMR-vaksinen. Her får Luke Tanner (7) i Wales MMR-vaksinen. AFP PHOTO / GEOFF CADDICK

Vaksinemotstandere fortsatt overbevist av falsk forskning 

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet sier det er langt farligere for foreldre å si nei enn ja til MMR-vaksinen 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det pågående utbruddet av meslinger i USA har for alvor igangsatt debatten om vaksiner. Folkhelseinstituttet gikk denne ut med en oppfordring til nordmenn om både å sjekke at voksne og barn er beskyttet av MMR-vaksinen. 

Motbevist på det sterkeste 

93-95 prosent av norske barn får MMR-vaksinen når de er 15 måneder gamle, men det er stadig en liten gruppe mennesker som er skeptiske til vaksiner. 

Fagdirektør ved avdeling for smittevern ved Folkehelseinstituttet, Hanne Nøkleby sier til TV 2 at mye av skepsisen henger igjen etter forskningsskandalen med Andrew Wakefield. 

– Det er fortsatt mange som henger seg opp i denne studien, som jo er motbevist på det sterkeste, sier Nøkleby.

Wakefield publiserte i 1998 en forskningsstudie som hevdet å bevise en sammenheng mellom MMR-vaksinen og barneautisme, etter at forskeren hadde intervjuet foreldre til 12 barn. Vaksinemotstanderne reagerte i harnisk, og mente det nå endelig var kommet bevis for vaksiners negative sider. 

Men det viste seg at Wakefields studie var forfalsket på det groveste. 

– Det viste seg at Wakefield var engasjert av et advokatfirma som representerte foreldre som hadde barn med autisme. Han ble betalt av disse for å finne en sammenheng mellom vaksinen og austisme, sier Nøkleby. 

Ikke farlig vaksine 

Helsemyndigheter over hele verden gjorde sitt å undersøke Wakefields funn og mellom 15 og 20 omfattende forskningsstudier ble satt i gang. 

Ingen fant resultater som stemte overens med Wakefields forskning, og konkluderte med at MMR-vaksinen ikke var farlig for barn. 

– I tillegg var den en journalist i British Medical Journal som gikk tilbake til foreldrene Wakefield hadde intervjuet. Det viste seg at han hadde forfalsket data slik at det skulle støtte hans teori, sier Nøkleby. 

Den grove forfalskningen fikk dessverre store konsekvenser, da mange av vaksinemotstanderne fortsatt bruker Wakefields argumenter for å fremme sitt syn. Det til tross for at Wakefield ble fratatt retten til å praktisere som lege for alltid i 2010. 

Nøkleby sier det heldigvis er få som velger ikke å vaksinere barna sine i Norge, men at det er viktig å møte de med kunnskap og forståelse. 

– De som er mot vaksiner i Norge er ofte av den oppfatning at alt skal være så naturlig. De er veldig opptatt av å ikke gjøre noe galt for barnet sitt. Men det er farligere å si nei enn ja, sier Nøkleby.

Jobber for eliminering i Norge 

Folkehelseinstituttet jobber stadig for at meslinger skal elimineres i Norge. 

– Målet er at meslinger ikke skal kunne smitte innad i Norge. Det kan vi oppnå ved en høy vaksinasjonsdekning, sier Nøkleby. 

Hun understreker at det er klare risikoer ved å få meslinger. 

– Dette er ikke gift. Det er sykdommene i en svekket utgave, som gir mindre symptomer enn selve sykdommen, sier Nøkleby. 

Utbruddet i USA har fått stor medieoppmerksomhet, og president Barack Obama har selv gitt en klar oppfordring til amerikanske foreldre å om vaksinere barna sine. Men tallene viser at meslinger er nærmere Norge enn man tror. 

– Årlig er det mellom 15.000-30.000 tilfeller av meslinger i Europa, sier Nøkleby. 

Det siste større utbruddet av meslinger i Norge var i 2011, hvor det ble meldt inn 39 tilfeller.