STORT UTBRUDD: I USA pågår nå det største utbruddet av meslinger på mange år. Både norske og amerikanske myndigheter oppfordrer alle til å vaksinere seg. (AP Photo/Rogelio V. Solis)
STORT UTBRUDD: I USA pågår nå det største utbruddet av meslinger på mange år. Både norske og amerikanske myndigheter oppfordrer alle til å vaksinere seg. (AP Photo/Rogelio V. Solis)

Frykter tusenvis kan være smittet av meslinger i USA

Amerikanske myndigheter frykter at titusenvis av togpassasjerer i San Francisco er smittet av meslinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En San Francisco-borger som har fått påvist sykdommen, reiste nemlig med toget Bay Area Rapid Transit til og fra jobb i tre dager forrige uke.

Ber folk være oppmerksomme

Vedkommende har også vært på en restaurant i byen i det samme tidsrommet.

Regionen Bay Area omfatter byer som San Jose og Oakland, i tillegg til San Francisco.

– Selv om risikoen for å pådra seg meslinger på denne måten er lav, ønsker vi at de som bor i regionen skal være klar over situasjonen, sier lokale helsemyndigheter i en uttalelse.

Onsdag sa California Department of Public Health at 110 tilfeller av meslinger er påvist i delstaten.

Flere titall personer i 19 andre delstater har også pådratt seg den svært smittsomme sykdommen, etter at det første utbruddet kom i Disneyland i Los Angeles i desember. Meslinger ble i utgangspunktet erklært utryddet i USA ved årtusenskiftet.

Viktig påminnelse

Også i Norge har Folkehelseinstituttet oppfordret folk til å sjekke om de er vaksinert.

– Det viktigste man gjør for å forhindre at man blir smittet av meslinger er å bli vaksinert. Dette er en veldig smittsom sykdom, og man bør absolutt la seg vaksinere hvis man vil ha beskyttelse, sier overlege ved avdeling for vaksine ved FHI, Øystein Riise.

Han mener situasjonen i USA er en viktig påminnelse på hvorfor norske barn bør få vaksinen.

– Meslinger var så og si utryddet i USA, og når man ikke ser en sykdom så tenker man kanskje ikke på den. Da er det lettere å se på bivirkninger enn selve sykdommen. Men en så smittsom sykdom kommer tilbake, sier Riise.

TV 2/NTB