BERUSET: En svenske jente måtte få førstehjelp og fraktes til sykehus i ambulanse etter å ha blitt overstadig beruset i Praha denne uken. Foto: Nova
BERUSET: En svenske jente måtte få førstehjelp og fraktes til sykehus i ambulanse etter å ha blitt overstadig beruset i Praha denne uken. Foto: Nova

Frykter 300 norske mindreårige havner på fyllefest i Praha

Politiet er bekymret over at busslaster med norske ungdommer strømmer til Tsjekkia for å feste i vinterferien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det danske selskapet Prague week har i to år arrangert organiserte turer til Praha for ungdommer i Danmark og Sverige når disse har vinterferie.

I år arrangerer de for første gang organiserte turer også for norske ungdommer, og lørdag vil vel 400 ankomme Praha i busslaster fra Norge.

Prague week har blitt beryktet i den tsjekkiske hovedstaden da det flere ganger har vært tilløp til bråk og hærverk i forbindelse med de skandinaviske ungdommene.

– Her i Praha omtales dette som en «vikinginvasjon» som har et dårlig rykte. Flere hoteller har ansatt egne vakter de to ukene dette pågår, sier Veronika Pitrova fra tsjekkisk TV til TV 2 Danmark.

I fjor satte vel 10.000 ungdommer fra Sverige og Danmark den tsjekkiske hovedstaden på hodet. Hundrevis av mindreårige ble pågrepet av politiet og hotellrom ble smadret.

FYLL: Hele 284 ungdommer under 18 år fra Skandinavia ble i fjor pågrepet av politiet i Praha under Prague week. Alle var overstadig beruset. Bildet er fra denne uken. Foto: Nova
FYLL: Hele 284 ungdommer under 18 år fra Skandinavia ble i fjor pågrepet av politiet i Praha under Prague week. Alle var overstadig beruset. Bildet er fra denne uken. Foto: Nova

Frykter 300 mindreårige på «fyllefest»

FESTER: Svenske ungdommer på vinterferie i Prahas gater denne uken. Foto: Nova
FESTER: Svenske ungdommer på vinterferie i Prahas gater denne uken. Foto: Nova

Denne uken har vel 900 danske og 1800 svenske ungdommer tilbragt deres vinterferie i Praha. Lørdag ankommer vel 400 ungdommer fra Norge som skal tilbringe sin vinterferie, neste uke, med fest og fart i Praha. Vel 300 av disse er mindreårige under 18 år, og det synes ikke norsk politi er greit.

– Nei, vi anbefaler ikke at ungdom under 18 år å reise og delta på dette. Vi frykter at de vil havne på «fyllefest» og har liten tro på at arrangøren vil klare å gjøre noen forskjell i form av vakthold, sier Ole Magnus Jensen fra ungdomstjenesten til Asker og Bærum politidistrikt til TV 2.

Ikke i regi av skolene

BEROLIGER: Erik Harvig fra Prague week beroliger bekymrede foreldre. Foto: Privat
BEROLIGER: Erik Harvig fra Prague week beroliger bekymrede foreldre. Foto: Privat

Onsdag la politiet ut en advarsel på Facebook«Flere elever ved videregående skoler har fått invitasjon til «klassetur» til Praha i vinterferien. Såvidt politiet kjenner til, er IKKE dette en tur i regi av skolene! Det kan tolkes i informasjonsbrosjyren at norsk politi deltar på turen, det stemmer ikke! Ingen representanter fra norsk politi er med her. Til informasjon endte samme tur for danske ungdommer ifjor med flere uheldige episoder med rus og vold. Vi anbefaler IKKE at ungdommer under 18 år reiser på slike turer!», skriver de.

– Vi har fått noen henvendelser fra foreldre som har spurt oss om råd og vi står fast ved at det er en dårlig ide å sende mindreårige på disse turene. Selv om arrangøren hevder at de under 18 år ikke vil få kjøpt alkohol er de likevel invitert på de samme festene. Vår erfaring er at de under 18 år pleier å drikke før de kommer på steder hvor de vet de blir kontrollert, sier Jensen.

284 mindreårige overstadig beruset

Ifølge arrangøren er det påmeldt elever fra over 20 skoler på Østlandet, hovedsaklig i og rundt Oslo. På Stovner har politiet blitt kontaktet av barnevernet.

– Ja, vi har hatt henvendelser fra barnevernet om disse turene og vi ønsker å rope et varsko til foreldre som har barn under 18 år som skal være med på disse turene. Vi føler oss ikke trygge på at de under 18 blir ivaretatt i Praha, spesielt når vi leser arrangørens budskap til foreldrene hvor det fremstår at de har et samarbeid med barer og restauranter i den tsjekkiske storbyen, sier Jarle Kolstad, leder ved forebyggende avsnitt på Stovner politistasjon til TV 2.

I fjor ble hele 284 mindreårige under 18 år pågrepet av politiet i Praha, overstadig beruset. Tsjekkisk politi har bedt om bistand fra dansk politi som denne uken har sendt fire politibetjenter til Praha for å passe på de danske ungdommene.

– Politiets viktigste oppgave er å skape trygghet og sikkerhet, og hvis vi er i stand til å skape trygghet og sikkerhet ved å sende fire mann til Praha i åtte dager og på den måten kanskje unngå en masse problemer, så synes vi det er verdt det, sier Carsten Andersen fra det danske Rikspolitiet til TV 2 Danmark.

– Håper nordmennene oppfører seg

Arrangøren i Pragueweek tar sterkt avstand fra politiets advarsel.

– Vi har aldri sagt eller skrevet at vi har norsk politi i Praha. Vi har med oss tre danske politimenn som assisterer oss ved eventuelle problemer. Vi har heller aldri gitt uttrykk for at dette er noe som er arrangert av skolen. Dette er en reise som er arrangert for elever. Vi hadde et møte med Den Norske ambassaden i Praha 6. februar.
Utenriksdepartementet har også gitt oss skryt for sikkerheten og samarbeidet med tsjekkiske myndigheter, sier presseansvarlig Erik Harvig i Pragueweek til TV 2.

– Det vil alltid være noen enkelte som ødelegger for andre. I dette tilfelle er det veldig synd da det kun er «bråkebøttene» som får all oppmerksomheten av media. 99 prosent av alle de som reiser med oss er ikke involvert i noen seriøse hendelser. Vi håper at de norske skal oppføre seg og har med egen guide fra Norge, vi forventer at de får en fin tur, poengterer han.

Alternativ til alpene

Harvig forteller at turene er et «billig» alternativ til de mer dyre reisene til alpene som har pleid å være et yndet reisemål for mange ungdommer i den danske vinterferien.

– Det er en gammel tradisjon å reise bort i vinterferien i Danmark. Istedet for å dra til alpene tilbyr vi en langt mer rimelig reise hvor man kan ha en fin miniferie i Praha. Vi har både danske og svenske guider samt egne vakter til å passe på. Vi har også egne shuttle-busser som frakter ungdommene til og fra hotellene de bor på og vi er hele tiden i dialog med politiet i Praha.

De norske ungdommene har betalt fra 2000 kroner til over 2500 kroner til arrangørene, avhengig av når billettene ble kjøpt og valg av bosted.