– Internasjonal terrorisme største trussel mot Norge

Se opptak av pressekonferansen i vinduet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Les hele rapporten her.

– Inngangen til 2015 er preget av større sikkerhetsfokus enn på lenge, sier forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Tre områder fremheves i Etteretningstjenestens rapport:

  • Utviklingen i Russland i lys av anekteringen av Krimhalvøya og støtten til separatistene i Øst-Ukraina.
  • Utviklingen i Midtøsten og Nord-Afrika der militante islamister har tatt kontroll over store landområder som grunnleggende har endret terrortrusselen mot vestlige land.
  • Utviklingen i det digitale rom der nettverksbaserte operasjoner fremstår som en stadig mer alvorlig trussel mot Norge og norske interesser.

Spent sikkerhetssituasjon

– Endringene har gitt E-tjenesten nye utfordringer. Det er en spent sikkerhetssituasjon og E-tjenesten må samtidig avdekke nye trusselaktørerer, sier forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

DYSTERT: Det er mye som er dystert i denne rapporten, sier sjefen for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen til TV 2.
DYSTERT: Det er mye som er dystert i denne rapporten, sier sjefen for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen til TV 2.

Fremmedkrigere fra vestlige land som får kamptrening i Syria og Irak fremheves som den mest alvorlige trusselen.

– Vi må innrømme at verden har endret seg siden 2014. Blandt annet utviklingen i Ukraina og Midtøsten. Det er mye som er dystert i dette, sier sjefen for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen til TV 2.

Russland viktig

Grandhagen fremheve utviklingen i Russland i lys av anekteringen av Krimhalvøya og landets støtte til separatistene i Øst-Ukraina.

–Utviklingen viser et land som går langt i å beskytte det de vurderer som sine vitale interesser. Det er derfor viktig for Norge å følge Russlands langsiktige, politiske, økonomiske og militære utvikling.

E-tjenesten har fulgt nøye med på russernes opptreden på Krimhalvøya og Øst-Ukraina.

– Russland utgjør ikke noen militær risiko for Norge, men dette kan endre seg over tid, sier Grandhagen.

Grandhagen viser til at Russlands forsvarsbudsjett er på 4000 miliiarder norske kroner. Landet har en betydelig kapasitestilførsel i Norges nærområder. Russland har i 2014 opprettet en arktisk militær kommando og E-tjenesten ser et høyre aktivitetsnivå enn tidligere.

Terror

Terrorgrupper har tatt kontroll over store landområder i Nord-Afrika og Midtøsten.

– IS har nådd kulminasjonspunktet slik situasjonen er i dag, men de er på ingen måte slått. De vil fortsette sin asymetriske krigføring i området og vil kunne gjennomføre terrorangrep i utlandet, sier Grandhagen.

Militant islamisme utgjør ifølge Etterretningstjenestens rapport den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge. 

– Militante islamistgrupper utgjør fortsatt den største trusselen mot Norge og enkle våpen som håndvåpen og kniv er mest sannsynlig, sier Grandhagen. 

Rapporten trekker frem en trussel som ble framsatt av IS' talsmann Abu Muhammad al-Adnani 21. september 2014. Der ble det oppfordret til terrorhandlinger i vesten.

Digitale rom

Utviklingen i det digitale rom er viktig. Nettverkbaserte angrep stadig større trussel, sier Grandhagen. 

– I krise eller krig kan nettverksoperasjoner benyttes til sabotasjeformål og til støtte for konvensjonelle militære operasjoner. Dette er noe E-tjenesten må følge nøye, sier Grandhagen.

 Rapporten trekker frem statlige aktører som Russland og Kina som de mest aktive aktørene bak nettverksbaserte etterretningsoperasjoner mot Norge. 

Det er femte gang tjenesten legger frem en ugradert vurdering av internasjonale forhold som påvirker Norges sikkerhet. Les hele rapporten her.