FÅR BLI: Dorna (9), faren Alireza Minay og moren Fulan Yang får bli i Norge.  FOTO: OLAV T. HUSTAD/TV 2.
FÅR BLI: Dorna (9), faren Alireza Minay og moren Fulan Yang får bli i Norge.  FOTO: OLAV T. HUSTAD/TV 2.

Dorna (9) får bli i Norge 

Utlendingsnemnda (UNE) har snudd,  og nå får Dorna (9) fra Valdres bli i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag morgen ble det kjent at Dorna Minay (9) får bli i Norge. 

– Dorna og familien har fått beskjed fra UNE om at de får bli i Norge likevel. Vi fikk beskjeden i går kveld, og hele familien har fått lovlig opphold i Norge, forteller leder av støttegruppen Tone Lajord til TV 2. 

En rørt Lajord forteller at det er en stor dag. 

Ny vurdering 

– Omgjøringen av utsendingsvedtaket skal ha blitt begrunnet med at det var for barnets beste. Det er ingen som skjønner hva de egentlig har gått gjennom, og hvor stort det er at de nå endelig får bli, sier Lajord. 

Familiens advokat Cecilie Schjatvet var den som overrakte familien den gode nyheten. 

– Jeg ringte de på kvelden i går, og de ble selvfølgelig veldig glad. Det er fantastisk at de får bli i det lille samfunnet de hører til i, sier Schjatvet. 

I november fikk familien lagt frem nye opplysninger om sin identitet, som gjorde at saken ble behandlet på nytt hos UNE. I tillegg til at det nye vedtaket tar hensyn til barnets beste, har UNE også lagt vekt på at foreldrene kommer fra to ulike land. Dermed var det uklart hvor Dorna og familien egentlig skulle returnere.

– De har brukt forskriften om lengeværende barn, og jeg tror det kan være en av de første sakene som benyttes seg av den forskriften, sier Schjatvet.

Skikkelig feiring

Leder av støttegruppen sier både familien og støttegruppen fortsatt fordøyer den gode nyheten, men at det blir en skikkelig feiring. 

– Vi er rørt her alle mann. Det blir både markering og feiring av dette, sier hun. 

Sommeren 2014 fikk Dorna og familien beskjed om at jenta skulle sendes ut av landet, til tross for at en enstemmig utlendingsnemd mente det var best for henne å bli. 

En enstemmig Utlendingsnemnd konkluderte med at det er til barnets beste at Dorna får bli i Norge, hvor hun er født og har bodd hele livet. Flertallet konkluderte likevel med at Dorna og foreldrene skal kastes ut av landet av innvandringsregulerende hensyn. Beslutningen ble begrunnet i at foreldrene har framlagt falske identitetsopplysninger, noe de selv har benektet.

Dorna ble født i Norge etter at moren fra Kina og faren fra Iran traff hverandre da de kom til Norge som flyktninger for over elleve år siden.