KAN BLI FJERNET: Utvalget kan bli langt mindre dersom smakstilsetninger forbys i snusen. (FOTO: AP)
KAN BLI FJERNET: Utvalget kan bli langt mindre dersom smakstilsetninger forbys i snusen. (FOTO: AP)

Kan forby snus med smak

Norske helsemyndigheter ser på om de skal anbefale å forby de populære mentol- og lakrisvariantene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snus smakssatt med mentol eller lakris kan forsvinne fra butikkene i fremtiden.

Helsedirektoratet utreder nå hvorvidt de vil anbefale å forby å tilsette smak i snusen, skriver VG.

– Dette er et arbeid som er helt naturlig å gjøre i forbindelse med det nye eu-direktivet, sier avdelingsdirektør i folkehelsedivisjonen i Helsedirektoratet, Hilde Skyvulstad til TV 2.

Eu-direktivet Skyvulstad viser til inneholder et forbud mot smakstilsetninger som for eksempel vanilje, lakris og mentol i røyk og rulletobakk.

– Snus er forbudt i EU og direktivet sier ikke noe konkret om smakstilsetninger i snus.Vi utreder nå konsekvensene av det nye tobakksdirektivet for Norge, dette vil også omhandle smakstilsetning i snus.

Ikke konkludert

Helsedirektoratet skal i løpet av mars levere sine anbefalinger til Helsedepartementet. Det er først etter dette at en eventuell politisk beslutning vil kunne forby smakstilsetningene.

– Vi har foreløbig ikke konkludert med noe, sier Skyvulstad.

Kan ha negativ virkning

Forskningsleder ved statens institutt for rusmiddelforskning, Sirus, Karl Erik Lund mener det er positive og negative sider ved et slikt forbud, men at de negative for øyeblikket veier tyngst.

– Det har frem til nå helt klart vært en gevinst for folkehelsen at snus har vært tilgjengelig, sier han.

Mandag la helseminister Bent Høie frem det som vil bli de nye pakningene for snus og sigaretter. Lund mener dette i seg selv er inngripende, men at å forandre selve innholdet i produktet er å strekke det mye lenger.

– Tukler man med produktet så vil man også gjøre det mindre attraktivt å begynne med snus. Et utfall kan være at røykerne fortsetter å røyke fordi snus ikke er attraktivt for dem.