Janne (40) tok grep da bare to av 16 møtte opp i bursdag:

– Ingen foreldre har beklaget

– Jeg tror dette kommer til å påvirke ham i lang tid framover, sier stemoren til en av de to guttene som dukket opp i bursdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Janne Melbø fra Sandefjord ble rasende og fortvilet da hun forsto at hennes stesønn var én av bare to gutter som dukket opp i bursdagsselskapet til en klassekamerat. To hadde meldt avbud. 12 inviterte kom ikke på tolvårsdagen.

Janne postet et flammende innlegg på Facebook og har fått stor oppmerksomhet. Torsdag gjestet hun God Morgen Norge sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Jeg synes det er forferdelig trist. Det gjør noe med deg som barn. Jeg tror det kommer til å påvirke ham i lang tid framover. Det er jo en forventning du har når du har bursdag, og spesielt i det alderstrinnet der. Du har en glede, du er oppspilt, og så sitter du der og venter. Så blir klokken fem over halv, ti over halv og kvart på, og kameratene dukker fremdeles ikke opp. Det var ikke bra, sier Janne.

Glad for at saken belyses

Foreldrene til bursdagsbarnet ønsker å være anonyme, men har godkjent at saken tas opp i God Morgen Norge. Janne Melbø sier hun har tett kontakt med foreldrene.

– Jeg snakket med dem og holdt dem underrettet og jeg ringte til dem og sendte dem meldinger for å uttrykke at jeg var fryktelig lei meg på deres vegne og takket for at stesønnen vår kunne få lov til å være i selskap der og spurte om jeg kunne bidra med noe. De var fryktelig takknemlige for at det ble tatt opp og jeg var der senest i går kveld og det var veldig positivt, sier Janne.

Torbjørn Røe Isaksen sier saken traff ham rett i hjertet.

– Vi har alle vært barn. Man husker den forventningen, sitringen, og også hvor stor skuffelsen kunne være hvis bare et eller annet lite gikk feil, sier kunnskapsministeren.

GA BESKJED: I et innlegg på sin Facebook-side forteller Janne Melbø om 
hvordan sønnen var én av to som dukket opp i klassekameratens 
bursdagsfest. Foto: Skjermdump/Facebook
GA BESKJED: I et innlegg på sin Facebook-side forteller Janne Melbø om hvordan sønnen var én av to som dukket opp i klassekameratens bursdagsfest. Foto: Skjermdump/Facebook

– Den andre delen ved det er at sånne ting kan man jo unngå, tenker jeg. Det er viktig at det settes søkelys på et hverdagsproblem som kan være ganske alvorlig, nemlig at det er en barriere for mange dette å arrangere bursdag. Hvem skal man invitere, hva hvis ingen kommer, det er den største frykten for mange. Det kan vi voksne være med og ta et ansvar for for at det ikke blir et så stort problem, fortsetter han.

– Snakk sammen!

Røe Isaksen oppfordrer foreldre til å ta opp temaet i for eksempel et foreldremøte på skolen så alle blir enige om hvordan man opptrer i slike situasjoner.

Flere skoler praktiserer kjøreregler som går ut på at man enten må invitere alle jentene eller guttene i en klasse eller mindre enn halvparten av gruppen. Hvis bare noen få ikke får invitasjon, vil de føle seg ekskludert. Kan barnet ikke komme, må foreldrene gi beskjed om det i god tid.

Røe Isaksen kjenner ikke sakens bakgrunn godt nok til at han vil kalle det mobbing, men fastslår at mobbing ikke alltid handler om å bli dyttet eller dynket eller slått.

– Mobbing kan også være at alle i klassen snur ryggen til deg, ingen inviterer deg til noe, du er den eneste som ikke får være med. Det er også en del av det vi må slåss mot i skolen, sier kunnskapsministeren.

Ingen har beklaget

Janne Melbø forteller at hun ikke har hørt noe fra foreldrene til alle barna som ikke kom i bursdagen.

– Men det er ikke meningen at de skal henvende seg til meg heller. Det trenger de ikke. De skal henvende seg til den familien det gjelder. Det er der de skal beklage.

– Har de gjort det?

– Nei. Det har de ikke gjort. Ingen har ringt eller sendt melding til den familien. Det synes jeg er trist.