VIL KUTTE PRISENE: Det kinesiske selskapet Spring Airlines mener at de kan øke kapasiteten med 40 prosent dersom de får lov til å innføre ståplasser. (Foto: REUTERS/Aly Song/Scanpix)
VIL KUTTE PRISENE: Det kinesiske selskapet Spring Airlines mener at de kan øke kapasiteten med 40 prosent dersom de får lov til å innføre ståplasser. (Foto: REUTERS/Aly Song/Scanpix)

Vil ha ståplasser på fly 

Kinesisk flyselskap tar en «Ryanair». 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det irske lavprisselskapet Ryanair har tidligere provosert flybransjen med å ønske å innføre ståplasser på flyene for å kutte kostnadene. Den gang ble forslaget nedstemt av Luftfartsmyndighetene. 

Tror det kan skje 

Men nå kommer forslaget opp på nytt, og denne gang er det kinesiske lavprisselskapet Spring Airlines som er på banen. Og de har tro på at denne gangen vil ideen bli en realitet. 

– Det er et stykke igjen til det kan komme på plass. Vi må jobbe tett sammen med de som bygger flyene våre for å finne den beste løsningen. Vi må også ha tillatelse til å gjennomføre planene, og ikke minst få forbrukerne interessert i denne ideen, sa en talsmann for selskapet i intervju med Kinas nasjonale radio sist uke. 

Ikke mat, ikke vann 

Også i 2009 nevnte selskapets sjef, Wang Zhenghua, muligheten, skriver den britiske avisa The Telegraph

– For en lavere pris kan passasjere komme seg på et fly på samme måte som man hopper på bussen. Ingen bagasjeoppbevaring, ingen mat, ikke noe vann, sa han den gang. Kapasiteten skal kunne økes med 40 prosent, og billettene vil dermed bli betydelig billigere. 

Imidlertid er passasjerene lovet setebelter. Dette var noe Ryanairsjef Michael O’Leary mente muligens kunne droppes da han lanserte planene om ståplasser i 2010. 

– Et fly er bare en buss med vinger. Om det er en flyulykke, Gud forby, så vil ikke setebeltet redde deg.