FØRST: Kong Harald er som første norske konge på besøk i Dronning Maud Land i Antarktis. Kongen skal være med på feiringen av 10-årsjubileet til den norske forskningsstasjonen Troll.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FØRST: Kong Harald er som første norske konge på besøk i Dronning Maud Land i Antarktis. Kongen skal være med på feiringen av 10-årsjubileet til den norske forskningsstasjonen Troll. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Kongen i Antarktis for første gang

Kong Harald er for første gang ankommet det norske bilandet Dronning Maud Land i Antarktis. Han er til stede for å markere forskningsstasjonen Trolls ti første år som helårsstasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hercules-maskinen som fraktet kongen og hans følge, landet i strålende solskinn omtrent klokka 19.30 norsk tid tirsdag. Med på flyet var klimaminister Tine Sundtoft (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp), som har ansvaret for å koordinere polarsakene i regjeringen.

Kongen har aldri tidligere besøkt denne delen av sitt rike. Like foran nesa på Hitler-regimet ble Dronning Maud Land annektert av Norge i 1939.

I løpet av det tre dager lange besøket på Troll-stasjonen vil kongen få innblikk i regjeringens arbeid med to forestående stortingsmeldinger om norsk polarpolitikk. Den ene omhandler Antarktis, den andre Bouvetøya, som ble annektert av Norge allerede i 1927. (©NTB)