Høyres lokalpolitikere mer populære enn Erna

Arbeiderpartiet går mest tilbake på TV 2s kommunevalgmåling. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyres lokalpolitikere står langt sterkere i folket enn statsminister Erna Solbergs parti gjør på riksplan. Mens pilene har pekt nedover på stortingsmålinger for Høyre, viser kommunevalgmålingen TNS Gallup har laget for TV 2 i februar at Høyre ligger stabilt.

Helblått i Drammen

I Drammen fikk Høyre rent flertall ved valget for fire år siden. Nå kjemper Tore Opdal Hansen for fire nye år på ordførerkontoret.

– Folk flest er veldig klar over at det er verken Jonas Gahr Støre, Erna Solberg eller noen av de andre som stiller til valg, sier Opdal Hansen.

Kjetil Løset blogger: Ordførerne drar Høyre opp

TV 2s prognose på grunnlag av det nasjonale kommunevalgbarometeret i februar, viser at Høyre og Frp ligger an til flertall i Drammen.

– Det er hyggelig at vi er en kommune hvor det fortsatt er solid oppslutning om Høyre. Valg det er tillit, det er ikke noe du har fått for evig og alltid, det er noe du må vise deg verdig til. Det skal vi jobbe frem mot helt til valgdagen 14. september, sier Opdal Hansen.

Arbeiderpartiet taper mest

Dersom det var kommunevalg i dag svarer 35,8 prosent at de ville stemt Arbeiderpartiet, det er en tilbakegang fra januar på hele 2,8 prosentpoeng. 

Oppslutningen er påfallende mye lavere enn da de samme velgerne ble spurt om hva de ville stemme ved stortingsvalg. Da svarte hele 42,3 prosent Arbeiderpartiet.

– Det blir jo forskjell på hva som er lokal oppmerksomhet og nasjonal oppmerksomhet, det jeg ser er at Arbeiderpartiet nå har tall som ligger godt over det vi fikk i 2011, sier leder Jonas Gahr Støre (Ap). 

Samtidig er det motsatt for Høyre. Mens bare 20,3 prosent av de spurte sier de vil stemme Høyre ved stortingsvalg, svarer hele 26,9 prosent at de vil stemme på partiet ved kommunevalg.

– Hvorfor er lokalpolitikerne til Høyre mer populære enn Erna Solberg?

– Dette skyldes ikke bare Erna Solberg, for tradisjonelt sett så har vi som driver i Høyre lokalt hatt høyere oppslutning enn Høyre sentralt. Jeg synes Erna gjør en god jobb, sier Drammens-ordfører Tore Opdal Hansen.

Kampen om de store

Frem mot kommunevalget i september har de store partiene pekt ut kampen om makt i de største byene som svært sentralt. Frem mot valget lager TV 2 prognose for utviklingen i de 114 største kommunene, hvor 76 prosent av velgerne bor.

TV 2s prognose i februar viser at De Grønne fortsatt er på vippen mellom blokkene i Oslo, slik de også var i kommunevalgmålingen i januar.

I Bergen viser prognosen flertall for de fire borgerlige partiene Høyre, Frp, KrF og Venstre. I Trondheim er det rødgrønt flertall med Ap, SV og Senterpartiet, mens det i Stavanger er flertall for Høyre og Fremskrittspartiet. 

Røde bastioner

Mens Arbeiderpartiet i januar lå an til flertall alene i 15 av de 114 største kommunene, vil de nå kunne ta makten alene i åtte av disse.

I Fredrikstad, Sarpsborg, Rælingen, Ringsaker, Stange, Kristiansund, Verdal og Hammerfest ligger det an til rent Ap-flertall, mens prognosen viser at Ap og SV får flertall sammen i Stjørdal. I Nesodden har Ap flertall med SV, Rødt eller De Grønne.

I 37 av kommunene viser prognosene rødgrønt flertall: Aurskog/Høland, Eidsvoll, Fet, Lørenskog, Skedsmo, Nes, Sørum, Ås, Elverum, Hamar, Kongsvinger, Gjøvik, Gran, Lillehammer, Vestre Toten, Østre Toten, Kongsberg, Modum, Nedre Eiker, Kragerø, Notodden, Strand, Voss, Malvik, Melhus, Orkdal, Trondheim, Levanger, Steinkjer, Narvik. Rana, Sortland, Vefsn, Vestvågøy, Tromsø, Alta og Sør Varanger.

Blå bastioner

I Asker og Bærum viser TV 2s prognose at Høyre ligger an til å få flertall alene, mens det i Drammen, Røyken, Sandefjord, Sola og Os i Hordaland ligger an til flertall for Høyre og Frp.

I Oppegård og Ullensaker kan Høyre danne flertall enten med Frp eller Venstre.

I følgende 20 kommuner er det flertall dersom Høyre, Frp og KrF samarbeider: Holmestrand, Kristiansand, Mandal, Søgne, Vennesla (også med partiet De Kristne), Eigersund, Gjesdal, Haugesund, Karmøy, Klepp, Randaberg, Sandnes, Stavanger, Time, Tysvær, Bømlo, Fjell, Kvinnherad, Lindås og Ålesund.

I følgende 19 kommuner viser prognosen flertall dersom de fire borgerlige partiene samarbeider: Halden, Moss, Rygge (også med Pensjonistpartiet), Frogn, Nannestad, Ski, Vestby, Lier, Stokke, Tønsberg, Bamble, Arendal, Grimstad, Askøy, Bergen, Stord, Flora, Molde og Ørsta.

I Eidberg og Nøtterøy kan Høyre og Frp danne flertall enten med KrF eller Venstre.

De Grønne på vippen

I hovedstaden kan altså De Grønne havne på vippen mellom blokkene. TV 2s prognose viser at det relativt ferske partiet også kan havne i vippeposisjon i Askim, Enebakk, Nittedal, Oslo, Øvre Eiker, Horten, Larvik, Skien, Førde og Harstad.

I Porsgrunn, Hå og Lenvik viser prognosen at lokale lister i øyeblikket ligger på vippen.

Om målingen og prognsen

Kommunevalgbarometeret er laget av TNS Gallup for TV 2. Det er de samme personene som er intervjuet som fikk spørsmål om hva de ville stemme ved stortingsvalg, og svært mange svarer ulikt på de to spørsmålene. Målingen er tatt opp 26. - 30. januar. 957 personer med stemmerett er intervjuet. Feilmarginen er +/- 1,4- - 2,8 prosentpoeng.

77,4 prosent av de spurte oppga partipreferanse på spørsmålet: Dersom det var kommunevalg i morgen og du skulle stemme, hvilket parti ville du i så fall stemme på? I januar var andelen 80,7 prosent.

I de 114 kommunene som har over 10.000 innbyggere har TV 2 regnet på hvordan et slikt nasjonalt valgresultat ville slått ut. I disse kommunene bor 76 prosent av landets innbyggere. Vi har tatt utgangspunkt i de borgerlige og de rødgrønne som blokker, selv om det i noen av kommunene er lokale samarbeidsavtaler på tvers av blokkgrensene.