I KABUL: Fatema Rahimi og familien er kastet ut av Norge. De kan ikke 
dra tilbake til området de kom fra på grunn av Taliban, og bor i Kabul. 
Foto: TV 2
I KABUL: Fatema Rahimi og familien er kastet ut av Norge. De kan ikke dra tilbake til området de kom fra på grunn av Taliban, og bor i Kabul. Foto: TV 2

Samler inn penger i nytt forsøk på å få Fatema (11) til Norge

Fatema og familien tapte saken om opphold i Norge, men støttegruppen i Ål nekter å gi seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 meldte mandag at 11 år gamle Fatema Rahimi og familien tapte saken om opphold i Norge. Etter å ha bodd fire og et halvt år i Norge lever de nå som internflyktninger i Kabul, etter å ha blitt tvangssendt ut av landet.

Tirsdag sier familiens støttegruppe i Ål at de ikke vil gi seg, og har bestemt seg for å samle inn penger til anke av dommen i tingretten.

– Vi trenger nå mer enn verbale klaps på skulderen og omtanke for familien, sier Espen Karlsen til TV 2.

Kan ta lang tid

Karlsen er pappa til Fatemas venninne Ingrid. Med støttegruppa har de engasjert seg sterkt for å få familien tilbake til Ål. Ikke bare ved å finansiere første runde i retten, men også ved å betale for familiens livsopphold å Kabul.

De har anslått at de trenger rundt 60.000 kroner for å få anket saken.

– I går var familien fortvilet og lei seg over at de ikke har fått medhold. Nå er de glad for å høre at vi ikke gir oss. Men de er fortvilet over at det vil ta så lang tid før saken kommer opp i lagmannsretten, sier Karlsen.

Internflyktninger 

Det var i januar i fjor at  den godt integrerte familien med barn i andre, femte og tiende klasse ble hentet på Torpo asylmottak, etter mer enn fire år i Norge.

De ble satt på et fly til Afghanistan. Fatima ble dermed en de mange lengeværende asylbarna justisministeren tvangsutsendte fra Norge i fjor.

Familien kjenner ingen i Kabul, og lever i skjul i det som regnes som en av verdens farligste byer.

Ifølge dommen i Tingretten kan familien overleve som internflyktninger. Det er Karlsen i støttegruppa svært uenig i. 

– De opplever at det er en krevende situasjon. De kan ikke skaffe seg jobb, og har derfor ikke penger til husleie eller mat. 

– På grunn av sikkerheten kan vi ikke gå på skole. Siden jeg ikke går på skole, har jeg heller ikke lekser. Men vi leser norske blader og bøker, sa Fatema da TV 2 intervjuet henne i Kabul.

Ny instruks

UDI ville innføre en praksisendring, og stoppe utsendelsen av barnefamilier til internflukt i fjor sommer. Dette stanset imidlertid justisminister Anders Anundsen.

Først fredag før høringen om asylbarn i Stortinget, kom justisministeren med en instruks om å ikke lenger sende barnefamilier uten nettverk til internflukt i Afghanistan.

Den nye praksisen kom for sent barna som ble sendt til internflukt i fjor:

– Praksisorienteringsskrivet av 01.01.14 – rundskrivet saksøkeren omtaler – har ikke medført noen endring i praksis, heter det i dommen.

KrF og Venstre har gitt uttrykk for at lengeværende asylbarn som ble sendt til Afghanistan blir hentet tilbake til Norge, noe justisministeren har åpnet for.