LATTERLIGGJØRES: Tabloidavisen New York Post latterliggjør nyhetsankeren Brian Williams på sine forsider etter at han innrømmet løgn. (Foto: Faksimilie)
LATTERLIGGJØRES: Tabloidavisen New York Post latterliggjør nyhetsankeren Brian Williams på sine forsider etter at han innrømmet løgn. (Foto: Faksimilie)

Nyhetsstjerne latterliggjøres etter bløff fra Irak-krigen

Tabloidavisene fråtser etter at en av USAs mest kjente nyhetsopplesere ble tatt i storløgn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

55 år gamle Brian Williams har vært NBCs stødige nyhetsoppleser i en årrekke. Han har fått status som en av de absolutt mest respekterte nyhetsankerne i hele USA, men nå er han suspendert i seks måneder. 

Årsaken er en historie som går 12 år tilbake, til 2003. Williams rapporterte da fra Irak, under krigen. En av de mest spektakulære historien han fortalte var at han var om bord i et helikopter som ble skutt ned, melder CNN

– Gjorde en feil

MANIPULERT: Her er nyhetsstjernen manipulert inn i et krigshelikopter på forsiden av New York Post. (Foto: Faksimile)
MANIPULERT: Her er nyhetsstjernen manipulert inn i et krigshelikopter på forsiden av New York Post. (Foto: Faksimile)

Så sent som i januar i år gjenfortalte han historien i et nyhetsinnslag, og forteller at «helikopteret vi reiste i ble tvunget ned fordi det hadde blitt truffet av en rakett». Men for få dager siden måtte han innrømme at dette aldri hadde skjedd. 

– Jeg gjorde en feil da jeg gjenfortalte det som skjedde for 12 år siden, sa Williams. 

– Jeg fortalte at jeg reiste i et helikopter som ble truffet av en rakett. Jeg var i helikopteret som kom etter. Vi landet etterpå og tilbragte to krevende netter i sandstormene i den irakiske ørkenen, sier Williams under unnskyldningen som kom i beste sendetid under den populære nyhetssendingen. 

Bløffet om å redde valper fra brennende hus?

Bløffen har ført til at flere andre av hans historier også blir undersøkt på nytt. Dette gjelder blant annet rapporteringen fra orkanen «Katrina» i 2006, som Williams og NBC fikk flere prestisjetunge priser for.

En annen historie er at han skal ha reddet flere valper fra et brennende hus mens han jobbet som frivillig brannmann, og at han ble ranet med pistol i en stille forstad til New Jersey mens han solgte juletrær da han var yngre. 

Manipulerte bilder på forsiden

Tabloidavisene fråtser nå i løgnavsløringene, og sosiale medier flommer over av latterliggjøring av Williams. Tabloidavisen New York Post har hatt Williams på forsiden hele tre ganger på under en uke, med manipulerte bilder der han blant annet fremstilles som Pinocchio og er klippet inn i et krigshelikopter. 

Sosiale medier flommer også over av bilder der Williams blant annet «husker» da han var med på Jesu fødsel, og da han var med i skandalegruppen Milli Vanilli.

Williams er nå suspendert fra jobben sin i seks måneder uten lønn. 

– Han har satt NBCs troverdighet på spill, sier NBC Universals sjef, Steve Burke, til CNN.