UBARBERT: I august 2014 var det et tynt lag med pels om høyrearmen til Alexander Kristoff. Nå er det borte. . (AP Photo/dpa, Daniel Reinhardt)
UBARBERT: I august 2014 var det et tynt lag med pels om høyrearmen til Alexander Kristoff. Nå er det borte. . (AP Photo/dpa, Daniel Reinhardt)

Derfor barberer Kristoff armene

Ingenting overlates til tilfeldighetene når Alexander Kristoff jakter seier i Qatar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har lært fra i fjor, sier han og gliser.

To ganger smakte han på asfalten i fjorårets utgave av det hektiske ørkenrittet, som nettopp er kjent for mange velt.

I 2014 hadde han ikke barbert armene. Det ble en smertefull erfaring.

– Det var som å gå på voksing hver dag, forteller han.

– Hvis du har mye hår, så kommer det ekstra mye skitt inn i sårene når du velter. I tillegg henger hårene fast når du skifter bandasje. Det gjør ikke noe godt, så jeg gidder ikke lengre å ha mer vondt enn jeg må, legger 27-åringen til.

I sykkelsporten er det vanlig å barbere leggene, men ifølge Kristoff er det flere og flere som nå utvider bruksområdet for høvelen.

–Jeg har ikke barbert armene før, men jeg sa til meg selv før denne sesongen at jeg skal gjøre det i forkant av Qatar og Tour de France, for begge disse stedene er det sannsynlig at man velter.

Skylder på vinden
Alexander Kristoff holdt seg unna trøbbel og vant den andre etappen av Tour of Qatar på imponerende vis. Dermed sikret han seg den gylne ledertrøyen. På tirsdagens tempo startet han dermed sist.

– Hvorfor er det så mye velt i nettopp dette rittet?

– Det er fordi det er flatt, åpent landskap og rytterne er redd for vinden. Da blir det mye pressing og knuffing for posisjonene, og da blir det også mye velt. Men jeg håper å slippe unna asfalten i år siden jeg er så godt forberedt.

Bystrøm takket nei
Sven Erik Bystrøm, som proffdebuterer for Katjsuja i samme ritt, ble anbefalt av sin mer erfarne lagkamerat om å gjøre barbertrikset, men valgte å avstå.

– Alexander mener jeg bør "shave" armene i tilfelle jeg tryner og får mye sår. Men jeg kan ikke være så pessimistisk at jeg tror jeg skal gå i bakken, sier han og smiler.

U 23-verdensmesteren overrasket alle da han kom i mål bare 15 sekunder bak Kristoff, i det han kalte sitt tøffest ritt noensinne.

Mistet sammenlagtledelsen
Barberte armer eller ikke - det hadde lite å si for utfallet på dagens tempoetappe. Kristoff kan være fornøyd med innsatsen på de 10,9 kilometerne, men endte likevel 44 sekunder bak vinner Niki Terpstra, på en 26. plass.

Det betyr også at Kristoff mistet sammenlagtledelsen i rittet til nevnte Terpstra. Avstanden er 36 sekunder før de tre siste etappene.

– Jeg har aldri hatt noe mål om å ta den, men det var kjekt å ha trøya én dag. Hvis jeg tar noen etappeseire, og Terpstra taper noen sekunder, så kan det være muligheter, sier Katjusja-rytteren - som har 36 sekunder opp til Terpstra.

– Tempo er ikke min favorittøvelse, men jeg holdt et fint tempo hele veien. Selv om det ble noen sekunder til slutt, så følte jeg at jeg kjørte greit.

Edvald Boasson Hagen ble beste nordmann på 8. plass, 21 sekunder bak den nederlandske seierherren.

– Dette var oppløftende. Jeg hadde ikke regnet med en topplassering med Wiggins og Cancellara på startstreken, men jeg ville gjøre mitt beste i motvinden. Jeg porsjonerte ut kreftene bra, og kjørte en bra tempo, sier Edvald Boasson Hagen.

– Jeg føler meg ganske sterk, selv om jeg ikke har fått noen resultater ennå. Men det er fortsatt tidlig av sesongen, legger han til.