SKEPTIKER: Skuespiller Sølje Berman forteller TV 2 at hun er skeptisk til å gi barna sine vaksiner mot barnesykdommer. Her med ektemannen Stig Henrik Hoff. Foto: TV 2
SKEPTIKER: Skuespiller Sølje Berman forteller TV 2 at hun er skeptisk til å gi barna sine vaksiner mot barnesykdommer. Her med ektemannen Stig Henrik Hoff. Foto: TV 2

Nekter å følge vaksine-råd fra Folkehelseinstituttet: 

– Vi har meslinger for en grunn – det er fordi barna skal gjennom det

Skuespiller Sølje Bergman (39) gir ikke sine barn MMR-vaksinen, til tross for at norske helsemyndigheter oppfordrer alle til å bli vaksinert. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Folkehelseinstituttet oppfordrer i disse dager nordmenn om å sjekke at både voksne og barn er vaksinert mot meslinger. 

Den ekstra oppmerksomheten kommer som et resultat av et større mesling-utbrudd i USA, hvor over hundre barn har blitt syke. 

– Ikke redd 

Norske barn får tilbud om MMR-vaksinen, som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder, når de er 15 måneder gamle. Men noen foreldre vil, til tross for helsemyndighetenes oppfordringer, ikke gi barna sine vaksine. 

Skuespiller Sølje Bergman forteller TV 2 at hun er svært skeptisk til å vaksinere barna. 

– Jeg mener det ikke er forsket godt nok på konsekvensene av at små barn får 12 vaksiner. Jeg vet mye mindre om hva kjemikalier gjør med kroppen enn en naturlig sykdom gjør, sier Bergman. 

SE DEBATT OM VAKSINER PÅ TV2.NO OG TV 2 NYHETSKANALEN KL. 16.00.

Bergmans tre barn, på 3, 5 og 7 år har kun fått to vaksiner, polio og stivkrampe. Hun mener det ikke er farlig for barna å få, blant annet, meslinger. 

– Jeg er ikke redd for at mine barn skal få meslinger. Vi har sykdommer, som meslinger, av en grunn, og det er fordi barna skal gjennom det. For et lite barn mener jeg det først og fremst er følgesykdommene som kan være farlig, og det håper jeg selvfølgelig ikke skjer noen, sier hun. 

På verdensbasis regner Verdens helseorganisasjon (WHO) med at sykdommen årlig forårsaker ca. 122 000 dødsfall (2012)

Bergman mener likevel det er opp til hver enkelt å ta ansvar for kunnskapen de har om vaksiner, og mener det beste er å la kroppen styre seg selv. Hun sier hun opplever både støtte og kritikk som følge av sine klare meninger. 

– Veldig mange er grunnleggende uenig i det jeg mener, og mange reagerer. Jeg får mye kritikk, men det skaper bare en god diskusjon, sier Bergman. 

Holder barna hjemme 

Seksbarnsmor Hege Jørgensen forteller TV 2 at hun bevisst ikke har gitt noen vaksiner til sine tre yngste barn, på 14, 10 og 3 år. Hun er overbevist om at vaksiner inneholder stoffer barna ikke bør få i seg. 

– Det er ikke greit at vi putter dette i våre nyfødte barn, og de tre yngste barna mine har ikke fått noen av vaksinene som blir tilbudt gjennom det norske helsevesenet, mener Jørgensen. 

Hun forteller at de tre eldste barna har fått vaksiner, men at hun de siste årene har endret oppfatning.

– MMR-vaksinen er tull. Jeg er av den oppfatning at alle sykdommer dør ut av seg selv til slutt. Barna bør heller få barnesykdommer ved normal smitte, og på den måten bli immun, hevder Jørgensen. 

– Men dersom barna dine får smitten kan de gi meslinger til andre som kan bli svært syke. Er det greit?

– Det er selvfølgelig ille om andre blir syke dersom datteren min får meslinger. Men får hun det sender jeg henne ikke i barnehagen, tar henne ikke med på butikken eller til venner. Da holder jeg henne hjemme til hun er frisk, og ikke kan smitte andre, forteller Jørgensen. 

Seksbarnsmoren sier hun likevel ville vurdert å gi barna vaksiner ved helt spesielle tilfeller, som store utbrudd av sykdommer eller ved spesielle reiser. 

– Hadde det kommet polio til vår kommune ville jeg jo gitt barna mine polio-vaksine, sier Jørgensen.

– Helt uforståelig 

Unicef Norge kjemper for barns rett til vaksiner, og sier det uforståelig at foreldre ikke gir barna livsviktige vaksiner. 

– Dette handler ikke bare om folks egne barn, men andre barns helse og hele vårt system. De som ikke vaksinerer barna er gratispassasjerer, og blir de for mange bryter systemet sammen, sier kommunikasjonsjef i Unicef Norge, Merete Agerbak-Jensen. 

Hun sier det frustrerende å høre om foreldre som velger å si nei til vaksiner. 

– Det er for meg et helt uforståelig valg. Det er ingen vitenskap som sier at det er bra for barn å være syke. Vaksiner er ikke skadelig – men livsviktige, sier Agerbak-Jensen. 

Helt siden vaksinen mot meslinger ble innført i Norge i 1969 har kampen mot sykdommen pågått. Unicef mener vaksinemotstand er et hån mot resultatene man har kjempet lenge for. 

– Vi spiller russisk rulett med helsen vår. På svært kort tid kan vi ødelegge det vi har jobbet med i mange år, sier hun. 

Unicef mener det er viktig at problematikken belyses. 

– De som er mot vaksiner vil kanskje få med seg argumentene som taler for, og at man må lene seg på det som kan bevises, sier Agerbak-Jensen. 

Forklarer konsekvensene

Leder for Landsgruppen av helsesøstre, Kristin Sofie Waldum-Grevbo forklarer at landets helsesøstre starter svært tidlig med informasjonsarbeidet om vaksiner.

– Det er svært viktig å holde vaksinasjonsdekningen høy. For at sykdommer ikke skal blusse opp igjen er vi avhengig av en stabil vaksinasjonsdekning, sier Waldum-Grevbo.

Norske foreldre får første informasjon om barnevaksinasjonsprogrammet allerede ved første hjemmebesøk.

– Vi informerer om hver enkelt vaksine, årsaken til at vi anbefaler vaksiner og konsekvensene av å ikke vaksinere, sier Waldum-Grevbo.

Hun sier over 90 prosent velger å vaksinere barna sine, men at flere er skeptiske.

– Når foreldre ikke ønsker å vaksinere barna sine er det viktig for oss å lytte. Vi må vite hva skepsisen bygger på, og gjør alt vi kan for at de er informert om konsekvensene, sier hun.

Usanne rykter

Helsesøstre møter foreldre som av ulike grunner er motstandere av vaksiner, og at rykter leve lenge blant skeptikerne.

– For en god del år siden spredte det seg en rapport om MMR-vaksinens negative konsekvenser, som viste seg å være ren forfalskning. Dessverre henger dette igjen, sier hun.

Waldum-Grevbo oppfordrer alle som er usikre rundt vaksiner om å ta kontakt med helsestasjonen.

– Be om ordentlig informasjon, slik at man kan ta et grundig valg. Når disse barna skal ut i verden å reise må foreldrene være klar over at de er ubeskyttet, og at det er stor risiko for å bli smittet, sier hun.