Sverige i sjokk: Vaktene dunket 9-årings hode i gulvet for å ha sneket på toget

Ordensvaktenes hardhendte omgang med de to unge snikerne vekker harme, men vakten tar null selvkritikk og velger heller å politianmelde niåringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld ble to gutter stoppet av ordensvaktene på sentralstasjonen i Malmø etter at de ifølge Sydsvenskan hadde sneket på toget. 

Ifølge øyenvitner avisen har snakket med, forstod ikke de to guttene svensk, og situasjonen eskalerte raskt. 

En av vaktene tok tak i den yngste av de to, en ni år gammel gutt. Da han kjempet imot, ble han kastet i bakken, og ifølge øyenvitner dunket vakten guttens hode i stengulvet på stasjonen. 

Slått i halsen mens han var i håndjern

Den andre gutten, som er 12 eller 13 år gammel, skal ha fått en albue i ansiktet da han forsøkte å hindre et kameraten ble skadet. Ifølge svensk TV 4 roper ni-åringen en muslimsk bønn som brukes når man tror slutten er nær mens vakten sitter over brystet hans og holder ham fast. 

Da politiet kom til stedet, skal gutten ha spyttet vakten i ansiktet etter å ha blitt påført håndjern. Vakten reagerte da med å slå gutten i halsen, før de to ungguttene ble ført bort. 

Ifølge sikkerhetssjefen på stasjonen, Leif Svensson, var de to guttene etterlyst av politiet.

– Vaktene ble oppfordret av politiet til å holde dem der fordi de var etterlyste og forsøkte å stikke av. Det er den informasjonen jeg har fått. 

Anmeldte ni-åringen

Vakten har dessuten anmeldt 9-åringen for vold mot en tjenestemann, men dette følges ikke opp av politiet på grunn av guttens lave alder.

Deler av den voldsomme situasjonen ble fanget på film av et øyenvitne. Pressetalsmann for politiet, Lars Förstell, sier til Sydsvenskan at gutten måtte tas hånd om for sin egen sikkerhet. 

– Denne gutten var utrolig voldsom og var en fare for seg selv. Han måtte tas hånd om for en hver pris for at han ikke skulle utsette seg for en større risiko. 

– Ser ikke bra ut

Anders Lönnebo er sjef for Nokas Security, der ordningsvaktene jobber. Han sier til TV 4 at det som vises på videoen ikke ser bra ut. Vaktene  er derfor tatt ut av aktiv tjeneste. 

– Med tanke på at disse guttene er så unge som de er, uansett hva som har foregått så kjennes det for meg ut som om det brukes mye vold mot så unge gutter. Derfor har vi besluttet å ta dem ut av tjeneste. 

«Blir ikke ugjort av at vi skjeller ut noen»

Det offentlige selskapet Jernhusen drifter togstasjonene i Sverige, og skriver på Twitter at de ikke aksepterer overdreven maktbruk av ordningsvaktene de bruker. 

«Hendelsen blir ikke ugjort av at vi skjeller ut noen. Vi kan heller ikke henge ut et individ uten å ha så mye informasjon om hva som har skjedd. Det er et spørsmål om rettssikkerhet. Selvfølgelig kommer vi til å reagere etter alle utredninger», skriver de videre.