SKYLDER PÅ DÅRLIG SMØREJOBB: Landslagssjef Per Arne Botnan mener smørejobben må bedres før VM.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKYLDER PÅ DÅRLIG SMØREJOBB: Landslagssjef Per Arne Botnan mener smørejobben må bedres før VM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Landslagssjefen: – Må ha ski som glir bedre

Per Arne Botnan mener det kreves bedre ski for at Norge skal hevde seg i VM. 

Oslo (TV 2): – Etter det vi ser i helgen må vi ha ski som glir litt bedre. Vi var litt for langt bak på løpstid, og da blir det store avstander, sier landslagssjef Per Arne Botnan til TV 2. 

– Skortet i flere uker
Han mener dårlige ski har hatt en stor del å si på de dårlige resultatene de norske skiskytterne har levert, med kun to pallplasser for kvinnene og to pallplasser for herrene i individuelle konkurranser i 2015.

Johannes Thingnes Bø ble beste nordmann i helgas renn i Nove Mesto med en 10. plass på sprinten. 

– I helgen er vi ett minutt bak der vi skal være, og da havner vi der vi gjorde. Hvis utstyret er på plass, er løperne der de skal være, mener Botnan. 

– Mener du utstyret er grunnen til at det har skortet i flere uker tilbake?

– Ja, det er jo en del av det. Skiene kunne vært mer optimale, og samtidig gjør de i helga for eksempel en for dårlig jobb på standplass. Da blir totalen synlig dårlig, mener Botnan. 

Også Emil Hegle Svendsen er enig i at smøreteamet, som ledes av broren Morten, kunne ha truffet bedre. 

– Vi har nok ikke hatt de beste skiene, det har vi ikke. Men for min egen del er det en blandet forklaring. Jeg har ikke hatt den beste formen, og jeg hadde gode ski i Rupholding da jeg kjempet om seieren. Jeg tror ikke vi skal grave oss ned. Det har jo vist seg at en ikke optimal oppladning til mesterskap har fungert før, sier han, og hinter til OL i Sotsji.

Der tok 28-åringen individuelt gull på fellesstarten, og gull på mixed-stafetten. Men også i OL slet skiskytterne med dårlige ski på flere distanser.  

– Bekymret for VM
TV 2s skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg mener innsatsen i smørebua generelt har vært under pari over lengre tid. 

– Nove Mesto virker som er grov bom, mens de hadde gode ski i Rupholding for eksempel. Men det har nok vært litt for mange renn som er litt for dårlige, og det burde være mulig å rette opp fra et renn til et annet. Det har ikke skjedd her. De har nok rotet seg inn i blindgate, og må snu alle steiner for å få skikk på det. Men vi skal ikke glemme at det er en utakknemlig jobb å være skismører, sier han. 

VM i Kontiolahti starter 3. mars, og verdencupen i Holmenkollen til helga er generalprøven før det blir alvor. Ifølge Botnan er målsettingen at herrene skal ha en medalje på alle distansene, tre topp ti, og gull på mixed- og herrestafett. 

Det mener Stoltenberg kan bli tung etter resultatene som har blitt levert den siste tiden. 

– Jeg er bekymra etter det som er prestert i WC-rennene etter nyttår, for det det er tynn suppe. Så de har en jobb å gjøre inn mot Kollen nå, og ikke minst inn mot VM. Det er viktig at de er tro mot opplegget uansett, så kan de klare å snu trenden, understreker han. 

Johannes Thingnes Bø har vært Norges beste løper med to verdenscupseire denne sesongen, og Stoltenberg tror mye kommer til å stå på yngstemann Bø også i VM. 

– Det er en gjeng med vinnerskaller som har lyst å revansje seg. Dessverre ser det ut til at Johannes må bære store deler av ansvaret fremover. Han er ung og skal ha lov til å svikte. Fra før er han jo kongen av Kontiolahti, han som førsteårssenior kan gjerne bli VM-konge, men det burde hvile mer ansvar på Emil og Ole Einar. Men, jeg sier dessverre, per nå er Johannes den råeste og kanskje vårt sterkeste kort, understreker han. 

Blir ikke kvitt sykdommen

Tarjei Bø har vært forfulgt av sykdom i flere sesonger, og etter et strålende sesongoppkjøring har 26-åringen måttet stå over konkurransene både i Oberhof og Rupholding etter nyttår på grunn av langvarig forkjølelse. 

Sykdommen har fortsatt ikke sluppet taket, og til tross for en god ankeretappe på mixed-stafetten ble det kun en 50. og en 59. plass på de inviduelle øvelsene i Nove Mesto.

Bø innrømmer nå at VM-formen er langt unna. 

- Det er jo ikke noe kult, og det er jo ikke så veldig artig å snakke om heller. For det er jo gang etter gang, og du blir jo litt lei selv. Nå er det VM som blinker der fremme, og det handler om å prøve å skrape sammen en form. Det er jo et lite stykke igjen til jeg kan være sikker på at det blir bra, for det er aldri ideelt å være så langt bak de beste tre uker før VM, understreker han.  

Stryningen skal nå til utredelse på Olympiatoppen en av de nærmeste dagen for å jakte svar før det blir alvor i VM. 

- Vi skal legge en liten slagplan fremover i dag med lege og trenere for å se hvor skoen trykker, også håper jeg at jeg skal være tilbake som gode gamle Tarjei snart. Jeg skal innom Olympiatoppen for å litt oppfølging på en løpeprofil-test som er kjent i miljøet, og den gir som regel de beste svarene du kan få, forteller han, og legger til:

- Det er jo ikke noe gøy at det alltid er meg, og det føles litt ufortjent. Men jeg får bare prøve å slå tilbake for endte gang.