47 biler ble EU-godkjent – uten at de noen gang var innom verkstedet. Nå er en mann politianmeldt, og EU-godkjenningene trukket tilbake. (Arkivfoto, Tønsberg Blad)
47 biler ble EU-godkjent – uten at de noen gang var innom verkstedet. Nå er en mann politianmeldt, og EU-godkjenningene trukket tilbake. (Arkivfoto, Tønsberg Blad)

EU-godkjente 47 biler – per telefon!

Nå er en person anmeldt til politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av 2014 har 47 kjøretøy fått EU-godkjenning uten at de har blitt vurdert og kontrollert av et verksted. Det kom for dagen etter at Statens vegvesen mottok tips, både av bransjen og av publikum, skriver Tønsberg Blad.

– Svært alvorlig

Alle tilfellene skal ha skjedd ved et verksted i Vestfold. Statens vegvesen har hatt en dialog med verkstedeieren, og det skal ha vært en ansatt ved verkstedet som har stått bak denne praksisen - bak ryggen på eier. Denne personen er nå politianmeldt for dokumentforfalsk.

– Vi ser på dette som svært alvorlig. Dette er et alvorlig tillitsbrudd mot Statens vegvesen. En ting er de som selv leverte inn bilene og var klar over dette. En annen ting er at flere av disse bilene er solgt i ettertid, hvor ny eier har kjøpt i god tro om at EU-godkjenningen er i orden. Det går på trafikksikkerheten, sier Einar Eskilt, seksjonssjef ved Tilsynsseksjonen i Statens vegvesen Region sør.

«Kontrollene» ble utført uten at bilene i det hele tatt var innom verkstedet, alt skal ha foregått over telefon.

Godkjenning trukket tilbake

Alle eierne av de 47 kjøretøyene fikk i forrige uke et brev fra Statens vegvesen, med informasjon om at godkjenningen er trukket tilbake.

– Vi ber de nå ta en ny kontroll innen et visst tidspunkt, forteller Eskilt.

Tilsynsseksjonen i Region sør jobber fortsatt med saken, og vurderer fortløpende om man skal rette reaksjoner mot verkstedet.

Dette er ikke første gang Statens vegvesen avdekker slik virksomhet, både i Midt-Norge og i Notodden i Region sør, er det tidligere avslørt lignende tilfeller hvor et stort antall biler har fått fiktiv EU-godkjenning.

Statens vegvesen har overlatt den videre etterforskningen av saken til politiet, som også vil avgjøre hva som skjer med bileierne som med vitende og vilje var med på de fiktive EU-kontrollene.

Les flere bilsaker i TBs motormagasin her

Les også: Må utsette ny og grundigere EU-kontroll