I KABUL: Fatema Rahimi og familien er kastet ut av Norge. De kan ikke dra tilbake til området de kom fra på grunn av Taliban, og bor i Kabul. Foto: TV 2
I KABUL: Fatema Rahimi og familien er kastet ut av Norge. De kan ikke dra tilbake til området de kom fra på grunn av Taliban, og bor i Kabul. Foto: TV 2

Tapte saken: Fatema (11) og familien får ikke komme tilbake til Norge

Etter fire og et halvt år i Norge lever nå Fatema og familien som internflyktninger i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

11 år gamle Fatema og familien tapte saken om opphold i Norge, opplyser advokat Jostein Løken til TV 2 mandag.

Tvangssendt til Kabul

TV 2 har over lengre tid fulgt saken. Familien var godt integrert da de etter fire og et halvt år i Norge ble hentet på Torpo asylmottak i januar i fjor, og tvangssendt til Kabul.

Advokat Løken krevde at utvisningen av den afghanske familien, som har bodd i Norge i tre og et halvt år, ble kjent ugyldig. Familiens støttegruppe på Ål i Hallingdal samlet inn penger til rettssak, men retten opprettholder UDIs avslag på søknad om oppholdstillatelse.

– Vi i støttegruppa er selvsagt fryktelig lei oss på vegne av familien over at de ikke fikk medhold. Nå skal vi bruke kvelden på å lese dommen grundig, se på finansiering og så beslutte om det er noe mer vi kan gjøre, sier Espen Karlsen i støttegruppa til TV 2.

Støttegruppa skal møte advokat Løken mandag kveld for å vurdere om de skal ta saken videre i retten.

Ny instruks

Familien Rahimi, med tre lengeværende barn, ble kastet ut av Norge 20. januar i fjor. De lever nå som internflyktninger i Kabul under forhold FNs høykommissær har betegnet som prekære.

UDI ville innføre en praksisendring, og stoppe utsendelsen av barnefamilier til internflukt i fjor sommer. Dette stanset imidlertid justisminister Anders Anundsen.

Først fredag før høringen om asylbarn i Stortinget, kom justisministeren med en instruks om å ikke lenger sende barnefamilier uten nettverk til internflukt i Afghanistan.

Den nye praksisen kom for sent barna som ble sendt til internflukt i fjor:

– Praksisorienteringsskrivet av 01.01.14 - rundskrivet saksøkeren omtaler - har ikke medført noen endring i praksis, heter det i dommen.

KrF og Venstre har gitt uttrykk for at lengeværende asylbarn som ble sendt til Afghanistan blir hentet tilbake til Norge, noe justisministeren har åpnet for.

– Må omgjøres

SVs stortingsrepresentant Karin Andersen sier hun regner med at familiens advokat vurderer å begjære dommen omgjort.

SV har fremmet forslag i Stortinget om at de lengeværende barna som ble sendt ut i fjor får prøvet sakene på nytt etter de nye reglene fra 5. desember 2014, om at det skal legges mer vekt på barns beste.

SV har også foreslått at alle barnefamilier som ble tvangssendt til Afghanistan i fjor må hentes til Norge.

Tirsdag er det høring i Stortinget om asylbarna.