Slik overlever Silje (42) som alenemor med firlinger: – Klart det er  strevsomt

Et dokumentarteam har fulgt den helt spesielle familien siden jentene ble født for seks år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sjansen for å få firlinger uten prøverørsbefruktning er én til 68 millioner. Alenemoren Silje fra Stavanger var den ene.

– Klart det er strevsomt, men jeg føler meg mest heldig som har fire jenter helt alene, sier Silje.

TV 2 Nyhetene har fulgt den helt spesielle familien siden jentene ble født for seks år siden. I dokumentarfilmen «Alene med firlinger» møter vi Silje Omgård og de fire jentene hennes Ida, Isabelle, Nora og Sarah hjemme rekkehuset på Bekkefaret i Stavanger. Vi får ta del i hverdagslivet i en familie som gleder seg over de fine øyeblikkene, men som hver dag også må kjempe for å få endene til møtes.

– Kvalitetstiden betyr mest nå

– Du har på følelsen av å være på akuttmottaket når sekundene teller, sier Silje Omgård i filmen.

– Hvordan klarer du å holde hodet over vannet?

– Jeg kan ikke både være på søndagstur og rydde hjemme. Da får håret stå til alle kanter og så får det bare være meg og jentene, fordi det er den kvalitetstiden med jentene som betyr mest nå.

I dokumentaren følger vi hverdagen til Silje og firlingene. Foto: Steinar Figved/TV 2
I dokumentaren følger vi hverdagen til Silje og firlingene. Foto: Steinar Figved/TV 2

– Det er ingen oppskrift på å være alene med fire babyer, og det har vært litt «learning by doing». Jeg har en mor som har et hjerte av gull, og hun var her hver dag helt til jentene var tre år, forteller Silje. 

– Hva vil du med denne dokumentaren?

– Verdens lykkeligste mamma

– Jeg vil vise at det ikke bare bløtkake og festtaler å få fire barn. Samtidig ønsker jeg å lære noe av alt jeg gjør. Når jeg ser filmen, ser jeg hva jeg gjør bra og hva jeg kan gjøre bedre.

Silje følger med mens firlingene spiser. Foto: Steinar Figved/TV 2
Silje følger med mens firlingene spiser. Foto: Steinar Figved/TV 2

– Dokumentaren skildrer hverdagene hos meg og noen vil kanskje tenke; kan ikke denne moren greie håret på disse ungene, eller rydde stuen på kjøkkenbenken. Det blir børstet hår og det blir ryddet, men noen ganger blir det ikke det før sene kvelden. Sånn er det her. Men uansett hva jeg rekker eller ikke rekker, er jeg inni meg verdens lykkeligste mamma til alle mine barn.

Etter fem travle år som hjemmeværende alenemamma må Silje finne seg en jobb.

– Det har ikke vært mulig fram til nå å ha en jobb. Jeg skulle så gjerne hatt en jobb. Men all tid har gått med til jentene, sier Silje.

I filmen får vi være med når den travle firlingmammaen begynner i ny jobb, som dagmamma for tre andre barn.

– Når vi blir voksne vil vi bestemme, sier Isabelle i dokumentaren. Foto: Steinar Figved/TV 2
– Når vi blir voksne vil vi bestemme, sier Isabelle i dokumentaren. Foto: Steinar Figved/TV 2

Vi møter de fire jentene rundt juletider og blir med på forberedelsene det siste halve året før skolestart. Når mamma skal være dagmamma, må jentene tidlig opp i barnehagen. Det synes de ikke alltid er like greit.

– Vi orker ikke stå opp veldig tidlig. Vi vil bestemme helt selv. Når vil blir voksne vil vi bestemme, sier Isabelle Omgård (6) i filmen.

I «Alene med firlinger» får vi ta del i de fire jentenes egne tanker om livet, og om skolestart som snart står for døra. De er vant med å bli kalt firlinger, men ser ikke på seg selv som særlig like.

– Vi ser ikke like ut, vi ligner på oss selv, sier Isabelle.

Se dokumentaren «Alene med firlinger» på TV 2 og TV 2 Sumo