LA UT BØKER PÅ BUSSHOLDEPLASSER: Etter ti års depresjon ønsker Kristian Hall (37) å nå ut til andre som behøver hjelp. Foto: TV2
LA UT BØKER PÅ BUSSHOLDEPLASSER: Etter ti års depresjon ønsker Kristian Hall (37) å nå ut til andre som behøver hjelp. Foto: TV2

Gi denne boka til en som har det vondt!

Forfatter Kristian Hall (37) la ut bøker på bussholdeplasser og T-banestasjoner i Oslo. Hensikten er å nå ut til deprimerte unge mennesker.

Kristian Hall (37) har skrevet boka "Opp fra avgrunnen", som han håper kan være til støtte for andre som sliter med depresjon.

Faren til Kristian døde da han var 14 år. Sorgen skulle føre til et tiår med dyp depresjon hvor Kristian var fylt av negative tanker og følelser.

— Jeg var ikke noe godt selskap og mistet etter hvert de fleste vennene mine. Depresjonen førte til at jeg filtrerte vekk alt det positive, og at jeg utviklet en hyperaktiv indre kritiker, som sablet ned alt jeg gjorde og sa.

Les mer om ung og depresjon her:

 Sterkt samhold til søster og mor

DEPRESJON: Gjennom sine erfaringer har Kristian Hall (37) skrevet boka
DEPRESJON: Gjennom sine erfaringer har Kristian Hall (37) skrevet boka "Opp fra avgrunnen", som han håper kan være til hjelp for andre som sliter. Foto: Bjørn Wad og privat.

Depresjonen ble stadig dypere og som etterhvert nådde et nivå hvor selvmordstanker kom stadig oftere.

— Det eneste som holdt meg tilbake var kjærligheten til min søster Henriette og min mor, det var også de som klarte å overtale meg til å oppsøke terapi. 

Psykolog

I slutten av studietiden tok Kristian motet til seg og oppsøkte studenthelsetjenesten.

— Der ble det raskt satt opp psykologitimer til meg, og etter to år med psykodynamiske og kognitive teknikker bygget jeg meg sakte men sikkert opp igjen, forteller Kristian.

Opp fra avgrunnen

Kristian Hall utviklet i denne perioden stor interesse for behandlingsmetoder og for temaet psykologi. 

FORFATTER: Kristian Hall har skrevet bok om sine erfaringer. Foto: Privat
FORFATTER: Kristian Hall har skrevet bok om sine erfaringer. Foto: Privat

— Jeg ville bli kvitt mine "demoner", tankefeil som fører til at du tenker deg ned til dypere depresjon. Og selv om det kan ta tid å bli kvitt depresjon og man vil ha mange opp og ned turer så vil du med tiden til hjelp, nå frem mot målet.

Være forberedt

Et viktig poeng for Kristian er at hvis man er forberedt også på nedturene så vil de ikke treffe deg så hardt.

— Det blir som å spille stigespillet, man faller ned innimellom, men man kommer til målet til slutt, sier Kristian av erfaring.

Forfatter

I sin iver samlet Kristian det han hadde erfart og utforsket på temaet i en bok som han har kalt: "Opp fra avgrunnen". Boken, som utgis av Fakkel Forlag AS, inneholder blant annet teknikker fra kognitiv og positiv psykologi.

Les mer om boka og forfatteren av "Opp fra avgrunnen". 

Depresjon hos unge

Psykologspesialist Knut-Petter Langlo, Ous, NHSP, forklarer at alle kan føle seg triste en gang i blant, men når disse følelsene blir svært intense og varer i uker eller måneder, snakker vi om depresjon.

— I tillegg til å være en forstyrrelse av humøret, ser man en endring av hvordan man fortolker verden.

Vil nå ut til folk

Hensikten med boka er å gi så mange som mulig en dytt på veien, forklarer forfatteren. 

— Det er vanlig å ha det vondt, så du er ikke alene, sier Kristian Hall.

PSYKOLOGSPESIALIST: Knut-Petter Langlo. Foto: Privat
PSYKOLOGSPESIALIST: Knut-Petter Langlo. Foto: Privat

— Men det er helt mulig å bli fullstendig kvitt depresjon. Man kan overbevise seg selv om at det er mulig å bli frisk, og bestemme seg for å nå det målet. Så kan man bevege seg ut av depresjonen, skritt for skritt.

Behandling av depresjon

Psykologspesialist Knut-Petter Langlo sier at hvis depresjonen har vart over lengre tid så er det riktig å starte behandling. 

— Uten behandling vil mange depresjoner vare i månedsvis, forklarer Langlo, — i verste fall flere år.

— De fleste depresjoner kan i dag behandles. Samtidig kan mange depresjoner gå over av seg selv uten behandling.

Psykologspesialist Knut-Petter Langlo sier at hvis ikke det er tilstrekkelig fra familie og venner så bør man oppsøke fastlege som henviser til psykolog.

— Det er dessuten stadig flere psykologer i kommunetjenesten som kan bistå med et lavterskeltilbud.

Direktør i næringslivet

Kristian Hall (37) jobber i dag som direktør i næringslivet hvor fokus er miljøspørsmål i industrien. Han er gift og er pappa til en tre år gammel gutt. Han sier at han i dag har et meningsfylt liv og er lykkelig.