SUKSESSTRENER: Hervé Renard ledet Elfenbenskysten til finale-seier over Ghana i Afrikamesterskapet. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
SUKSESSTRENER: Hervé Renard ledet Elfenbenskysten til finale-seier over Ghana i Afrikamesterskapet. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Fikk sparken i League Two-lag - nå er han «Kongen av Afrika»

46 år gamle Hervé Renard er blitt et trenerikon etter suksess i Afrikamesterskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
STILSIKKER: Hervé Renard i sedvanlig positur. AFP PHOTO / CARL DE SOUZA
STILSIKKER: Hervé Renard i sedvanlig positur. AFP PHOTO / CARL DE SOUZA

Enkelte mener han ser mer ut som en playboy enn en fotballtrener, der Hervé Renard står på sidelinjen under kamp. Ulastelig antrukket, ofte i hvit skjorte og dressbukse, med solbrun hud som formelig glinser i den afrikanske varmen.

Men den 46 år gamle franskmannen har bevist at han besitter mer enn godt hårfeste og et smil.

I 2012 ledet han Zambia til en av tidenes mest overraskende triumfer i Afrikamesterskapet, da laget hans vant finalen mot Elfenbenskysten etter straffespark. Snaut tre år senere, satt Renard i går nok en gang på trenerbenken i finalen for et lag innblandet i straffesparkkonkurranse. Denne gang med kontrakt for Elfenbenskysten. Og nok en gang med triumf som sluttresultat.

Fikk sparken i Cambridge
Det skal nevnes at Renard må sende en stor takk i retning keeper Boubacar Barry, som ble den store helten i den høydramatiske avslutningen, men det er ingen tvil om at trenerens stjerne skinner sterkt om dagen.

Slik har det ikke alltid vært. For som relativt fersk trener tok da 36 år gamle Renard over League Two-laget Cambridge sammen med Claude Le Roy i mars 2004. Etter en god start, der Renard og Le Roy bidro til å redde plassen i League Two, fikk Renard fast jobb etter sesongen.

Men etter en fryktelig start på 2004/05-sesongen og nest sisteplass i serien, valgte Cambridge-styret å gi franskmannen sparken i desember 2004.

– Det var vanskelig for meg i England, spesielt i League Two ettersom filosofien min var så annerledes. Den trengte mer tid, forteller Renard.

– Jeg husker det var noen stygge kommentarer fra supporterne da jeg forlot klubben. De mente jeg var historiens verste trener.

Renard reiste videre fra universitetsbyen til den vesle franske klubben Cherbourg. Cambridge rykket ned til Conference.

Opptur i Afrika
Siden har det gått bedre for begge parter. Cambridge rykket opp til League Two igjen forrige sesong, og i vinter oppnådde de et av klubbhistoriens høydepunkt da de klarte å tvinge frem omkamp mot Manchester United i FA Cupen.

HELT I ZAMBIA: Renard ledet «Kopperkulene» helt til topps i Afrika-mesterskapet 2012.      (AP Photo/Themba Hadebe)
HELT I ZAMBIA: Renard ledet «Kopperkulene» helt til topps i Afrika-mesterskapet 2012.      (AP Photo/Themba Hadebe)

For Renard har den oppadgående kurven vært enda brattere. Tiden i Cherbourg ble etterfulgt av assistentjobb for vennen Claude Le Roy på det ghanesiske landslaget i 2007, før han tok over Zambia i 2008.

I 2010 ble det en sterk kvartfinale i Afrika-mesterskapet - og etter en kvikk svipptur innom Angola og algeriske USM Alger, var Renard tilbake og klar for en ny runde med «Kopperkulene» i AFCON 2012.

Men få hadde spådd hvilken suksess Renard og hans disipler skulle oppnå i mesterskapet.

Senegal ble sendt ut i gruppespillet, i semifinalen var det Ghana som fikk svi, og til slutt altså Elfenbenskysten i finalen.

Drøyt sju år etter den flaue avskjeden fra Cambridge, var Renard den beste treneren i Afrika.

Historisk med Elfenbenskysten
Men den stadig mer velkjente franskmannen er ikke av typen som blir lenge samme sted. Fra Zambia gikk turen hjem til Frankrike og Sochaux, men allerede i sommer ble det bestilt billett til Afrika igjen. Destinasjon: Elfenbenskysten.

 Det bringer oss tilbake til gårsdagen. En helt eventyrlig avslutning på mesterskapet, med 22 straffespark, Elfenbenskystens første triumf i Afrika-mesterskapet siden 1992, og en glisende Renard på sidelinjen i bar overkropp.

VELKJENT GLIS: Elfenbenskysten har vunnet Afrika-mesterskapet - her er det bare å få av skjorten til Renard... REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
VELKJENT GLIS: Elfenbenskysten har vunnet Afrika-mesterskapet - her er det bare å få av skjorten til Renard... REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

– Vi dediserer denne triumfen til Elfenbenskystens folk. Fotball har den magiske evnen til å samle alle etniske grupper. Mennesker som kanskje ikke tenker det samme. Elfenbenskysten er overlykkelige i dag, og det er det viktigste, var Renards budskap etterpå.

Men 46-åringen må tåle å få sin dose skryt, han også. To mesterskapstriumfer med to ulike land på tre år. Få trenere kan vise til den samme typen suksess.

Nå er spørsmålet hvor veien går videre. Om drømmen fra 2012 fortsatt lever, kan Renard for komme til å ende opp tilbake i England.

– Om jeg kunne realisere én drøm i karrieren, ville det vært å bli trener i England igjen, for fotballen der er helt fantastisk.

Kilder: Yahoo Sport, cambridge-news.co.uk, BBC Sport, Wikipedia