Rekordmange nordmenn melder fra om sine skjulte formuer

– Faren for å bli tatt har aldri vært større, sier skattedirektøren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten 300 personer krøp til korset og meldte inn sine skjulte formuer i utlandet i 2014. 

Aldri har så mange meldt inn sine hemmelige konti frivillig - antakeligvis fordi faren for å bli tatt aldri har vært større.

I fjor opplevde skatteetaten at rekordmange meldte om skjulte formuer i utlandet. 295 personer totalt.

Hemmelige kontoer i Sveits

– Det er altså et stort spenn her, både i hvem som melder seg og også hva slags forhold de melder, alt fra små summer til flere hundre millioner kroner, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

I fjor ble det meldt inn formuer for hele 7 milliarder kroner.

143 formuer ble meldt inn fra Sveits, 18 fra de britiske øyer, 16 fra USA og 13 fra Luxembourg. Resten fra andre land, og faktisk noen skjulte formuer fra Norge.

Ordningen er ikke ny, og helt siden 1940-årene har folk kunnet melde inn sine formuer uten å bli straffet. 

Men særlig Ditlev-Simonsen-saken fra 2007 og oppmerksomheten den fikk i media har fått fart på den frivillige innrapporteringa.

Kan bli en dyr affære

For å bli tatt kan bli en dyr affære, i verste fall med midlertidig adresseendring til fengsel, og faren for å bli tatt har økt kraftig de siste årene:

- Jeg mener bestemt at man har all grunn til å være urolig. Det er vesentlig vanskeligere å skjule penger på en konto i Sveits i dag enn for bare 2-3 år siden, advarer Holte.

Blir man tatt, risikerer man en straffeskatt på svimlende 60 prosent, så det er betydelige summer å spare på å melde seg frivillig. Som bonus kan du forvente like mye diskresjon fra skatteetaten som fra bankmannen i Zürich

- De blir behandlet profesjonelt og diskret når de tar kontakt med oss, forsikrer skattedirektøren.