SKUFFET: Det ble ikke VM-medalje i utfor for Kjetil Jansrud. Foto: Al Bello/Getty Images/AFP
SKUFFET: Det ble ikke VM-medalje i utfor for Kjetil Jansrud. Foto: Al Bello/Getty Images/AFP

– Jeg får ta det som en mann

Kjetil Jansrud gikk for gull, men havnet langt nede på resultatlisten. TV 2s ekspert skylder på skiene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjetil Jansrud var nest raskest på fredagens utfortrening.

Det ga håp om edelt metall, til tross for skaden han pådro seg i torsdagens super-G.

Og han startet godt. Men jo lenger ned i løypen han kom, jo lenger bak havnet han.

– Ble overrasket da jeg kom i mål
Da Jansrud kom i mål, måtte han ta til takke med en foreløpig åttendeplass. Da de antatt beste var i mål var han falt ned til 15. plass.

– Jeg vet ikke. Jeg følte egentlig det var et ok løp. Jeg var på forskudd på linja hele tiden og hadde egentlig mye fart å søke etter. Det har jeg vært rask med før og vunnet renn med tidligere. Så jeg ble nok overrasket da jeg kom i mål. Det får man bare akseptere, sier han til TV 2.

Jansrud vil foreløpig ikke skylde på skiene.

– Nå har ikke jeg sett mellomtidene, men i utgangspunktet skal jeg ha ganske bra ski. Det får jeg analysere på et senere tidspunkt. Per nå så er det skuffende å ikke levere et raskt løp. Det var jo et greit løp, sier Jansrud.

– Må ta det som en mann
For han sliter med å skjønne hvor han tapte tid.

– Nei, men slik er det i idretten hvor en ikke skjønner slikt. Noen ganger er det vanskelig å sette fingeren på, bortsett fra kanskje siste sving hvor jeg var litt drøy på linjen. På en annen side så må en ta det som en mann og ikke klage på ski eller utstyr, konkluderer Jansrud.

TV 2s alpinekspert Lars Elton Myhre tror imidlertid Jansrud kan ha hatt dårligere ski enn de beste.

– Det blir vel VMs skuffelse totalt sett det som skjer her i dag. Vi hadde skyhøye forventninger og han klarer ikke å leve opp til det. Jeg likte kjøringen hans i henget, så når han kommer på flaten er det en fare for at han har smurt med spiker. Det går for tregt både oppe og nede på de enkle partiene, mener han.

Når en ser at de to første på resultatlisten kjører på samme ski og samme slip, så er ikke Myhre i tvil. Patrick Küng kjører med Salomon, mens Travis Ganong har Atomic. Men det er samme fabrikk og i grunnen samme ski.

– Skiene avgjorde, sier TV 2-eksperten.

Küng vant
Jansrud kunne ikke skylde for mye på forholdene, for på startnummeret etter kom sveitsiske Patrick Küng.

Han knuste konkurrentene og kjørte inn til et suverent VM-gull.

Og som sistemann i seedet gruppe suste hjemmehåpet Travis Ganong inn til sølvmedalje.

Küngs landsmann Beat Feuz ble nummer tre.

Dagens lille lyspunkt sett med norske øyne var Aksel Lund Svindal, som fortsetter å imponere i comebacket.

Lund Svindal nummer seks
Lund Svindal ble beste nordmann med en sterk sjetteplass.

– Jeg synes det er okay. Det er litt for sakte, og så nære for at det perfekt. Det hadde vært kult å fått medalje, men det nært, sier han til TV 2.

Lund Svindal tror vindforholdene på toppen kan ha fått innvirkning på resultatlisten. Amerikanske Steven Nymann var mye raskere enn alle andre til første mellomtid, mens en kar som Christof Innerhofer var ute av medaljekampen før 20 sekunder var kjørt.

– Jeg er for langt bak på toppen. I starten i dag var det ikke et helt rettferdig renn. Om jeg hadde mye eller lite vind, det vet jeg ikke. Men når karer som Innerhofer ligger ett sekund bak så er det ikke normalt. Tidvis gjør jeg det bra, mener han.

– Svært skuffende
Det var i fartsdisiplinene Norge skulle gjøre det i dette VM. Men nå er både super-G og utfor unnagjort – uten norske medaljer.

– Vi trodde jo på to gull med bare Kjetil, så kommer Aksel inn som en joker. Han overrasker oss, alle andre og blir en medaljekandidat. Også ender vi med ingenting. Det er svært skuffende, men det er svært små marginer som teller. Det er gjerne de beste som har marginene på sin side, oppsummerer Myhre.