Slik finner du kunstskattene

Les ekspertenes tips til hva du bør tenkte på før du bruker tusenvis av kroner på kunst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke alle er like heldige som bergenseren Marcus Smith Hvidsten og kompisene hans. For 15 år siden inviterte de den da ukjente gatekunstneren Banksy til Bergen fordi de ønsket dekor til nattklubben de skulle starte.
De tre hadde sett Banksys verk på gaten i London, og fikk tak i den da ukjente Banksy ved en tilfeldighet.

– Kompisen min besøkte et plateselskap i London og spurte om de kjente Banksy. De begynte å le og tok ham med opp to etasjer i samme bygg. Der satt Banksy i studioet sitt. Så det var ganske tilfeldig, flirer Marcus.

Banksy i Bergen


Banksy ble gladelig med til Bergen, og dekorerte åtte sponplater som Marcus og kameratene hans hang på veggen i den nye nattklubben.
Etter et års tid hadde kompisene lyst å fornye veggene og prøvde å bli kvitt bildene. Det klarte de ikke, noe de kan prise seg lykkelig over i dag.
I dag er nemlig den anonyme Banksy en av verdens mest berømte samtidskunstnere, og verkene hans blir solgt for vanvittige summer.
Se reportasjen om den utrolige historien øverst i artikkelen.

Kunstkjøp for «dummies»

Ifølge Rolf Stavnem, daglig leder i Norges største galleri Fineart, ønsker stadig flere å investere i kunst. Basert på dette har de noen enkle råd som særlig en førstegangskunstkjøper bør følge

1. Bruk penger du har råd til å «tape».

2. Tilegne deg kunnskap: Oppsøk gallerier, utvikle din egen smak og intuisjon.
Kjøp bøker om kunst. Skaff deg et nettverk som kan hjelpe deg å velge ut bra kunst.

3. Kjøp noe du liker, ikke noe du tror du kan få mye penger for senere.
Det er tross alt du som skal "ha bildet på veggen"

4. Velg en kunstner som formidler noe om sin samtid.

5. Velg også en kunstner som skiller seg ut fra det du tidligere har sett. Det kan være viktig å tørre å la seg bli utfordret.

6. Skriv i testamentet hvem du ønsker skal arve kunsten din, slik at du kan prøve å forhindre at kunsten selges ut av familien.

7. Vær sikker på hva du gjør dersom du vil investere i kunst på det internasjonale markedet. Her kan mye penger gå tapt hvis du ikke vet hva du gjør.

– Kjøp med hjertet


Stavnem understreker at det alltid er en risiko med å investere i kunst.

– Kunst er som andre investeringer en spekulasjon, og man er selvfølgelig ikke garantert noen avkastning, sier han.

Og legger til:

– Det fine med kunst er jo at om man kjøper noe man liker, så har man hvert fall det. Derfor råder vi alltid våre kunder til å kjøpe med «hjerte» og ta en eventuell økning i verdi som en hyggelig bonus.

Dolk og Pushwagner populære


Så hva bør man kjøpe? Av kunstnere som selger best nå, trekker Stavnen blant annet frem samtidskunstnerne Dolk og Pushwagner.
Dolk er Norges fremste representant innen street-art, og lager satiriske motiver med humoristisk vri.
Hans verk blir som regel solgt til en fastpris på nett i løpet av minutter etter «førstemann til mølla»-prinsippet. Deretter er det annenhåndsmarkedet som regjerer, der prisene gjerne blir tre-fire ganger høyere bare i løpet av første dagen.

– Så stiger prisene jevnt over tid, forteller Stavnem.

Og fortsetter:

– Dolks «Teddy Riot» ble utsolgt på kort tid i 2010 og kostet da i underkant av 2000 kr. I dag omsettes det samme bildet for rundt 35.000 kroner på annenhåndsmarkedet.

Voldsom prisvekst


Også Pushwagners verker har hatt en formidabel prisvekst de siste årene. På utstillingen i høst opplevde Fineart en prisvekst på 50 prosent mens utstillingen pågikk.
– Vi trekker særlig frem Pushwagners ikoniske «Selvportrett». Dette kostet 8000 kroner i 2008 og omsettes i dag for kl. 100.000 på annenhåndsmarkedet, sier Stavnem.

– Sammenlignes med Munch

Av andre populære kunstnere akkurat nå trekker Galleri Fineart også frem Bjarne Melgaard, Sverre Bjertnes, Frank Brenner, Lars Elling og Vebjørn Sand.

– Bjarne Melgaard sammenlignes av mange med Munch og har opplevd stor nasjonal og internasjonal suksess. Noen av de største samlerne i verden kjøper Melgaard, forteller Stavnem.