Ukrainere fortviler: – Hvordan skal jeg overleve, hvor skal jeg dra?

DEBALTSEVE (TV 2): Tusenvis av innbyggere er fanget i krigssonen i Øst-Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kortvarig våpenhvile gjorde det fredag mulig å evakuere et hundretalls mennesker fra den beleirede byen Debaltseve i Ukraina. 

Men tusenvis er fortsatt fanget i krigssonen, og mange har mistet alt de eier.

På et jorde i Øst-Ukraina treffer TV 2s team på en eldre kvinne som står og hutrer.

Hun er akkurat blitt evakuert fra krigssonen. Hun hadde ikke lenger noe valg.

– Alt er bombet sønder og sammen. Fullstendig. Jeg måtte flytte inn hos nabokonen. De bombet huset mitt, sier Elizaveta som er flyktning fra Debaltseve.

Fredag fikk det ukrainske sivilforsvaret en mulighet til å sende inn en busskolonne for å evakuere så mange de kunne fra den beleirede byen Debaltseve.

– Ja, fordi de er blitt enige om en våpenhvile. Derfor har vi sendt et stort antall busser ned dit, sier Dmitrij Petlin, sjef for sivilforsvaret.

– Vi er redde

I Debaltseve har det fredag vært en slags våpenhvile for å få til en evakuering av sivile. Men TV 2s team kunne selv høre at kanontordenen tok seg kraftig opp igjen i løpet av dagen.

Ikke alle fikk sikret seg en plass ut fra den sønderbombede byen.

– Du kan ikke bli vant til denne skytingen. Du hører jo selv. Blir du ikke redd? Jo, og det blir vi også. Vi blir redd, sier Viktoria Jevgenievna, innbygger i Debaltseve.

– Det er farlig for dere å drive og kjøre rundt her også. Det er farlig, poengterer hun.

Granatsplint punkterte TV 2s bil

Det skulle Viktoria merkelig nok få helt rett i.

For snart får også TV 2s team en bitteliten følelse av hvordan det er å bli akterutseilt i krigssonen.

En granatsplint punkterer bilen vår og ganske snart viser det seg at reservedekket også er flatt.

– Nå har vi punktert, og så sleit vi lenge med jekken som ikke virka. Så fikk vi hjelp av noen lokale ukrainere. Det skytes her og det føles ikke helt greit å punktere her, forteller Aage Aune, fotograf i TV 2 mens han fortvilet forsøker å få luft i reservehjulet.

– Hvordan skal jeg kunne leve videre?

Halvannen nervepirrende time senere kan TV 2 likevel forlate Debaltseve. På veien ut fra byen passeres en traktor med flere kyr på tilhengeren.

Det er bonden Nuridin, han kommer seg ikke videre.

Gården hans er blitt skutt i fillebiter og hele levebrødet står på tilhengeren.

Traktoren er gått tom for diesel. Håpløsheten er total

– Hvor skal jeg dra? Hvordan skal jeg kunne starte på nytt igjen? Og hva har jeg å starte med? Hvordan skal jeg kunne leve videre, si meg det er dere snille. Hvordan skal jeg overleve, og hvor skal jeg dra?, spør Nuridin Nezir.

Diskuterer fredsplan

Fredag begynte president Vladimir Putin samtalene om en ny fredsplan for Ukraina med Angela Merkel og François Hollande. Det opplyser Putins talsmann, Dmitrij Peskov.

Han sier også at ingen andre delegasjonsmedlemmer deltar på møtet mellom Putin, Merkel og Hollande.

Den tyske statsministeren og den franske presidenten var torsdag i Kiev der de drøftet planen med Ukrainas president Petro Porosjenko. Han ga planen sin fulle støtte.

Den støttes også av USAs president Barack Obama og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Hvilke punkter som foreslås i planen, er ikke kjent ennå.