Espen (23) tar mastergrad i ølbrygging

Universitetet i Ås er blitt ØLiversitet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges miljø- og biovitenskaplige universitet på Ås har kastet seg på ølbølgen og startet eget bryggeri. I innføringskurset i alkoholholdige drikker får studentene som studerer næringsmiddelindustrien brygge sitt eget øl. Espen Andersen (23) skriver master om ølbrygging.

– Jeg skal skrive om glutenfritt øl og måter å lage det på. I tillegg skal jeg gå videre med litt fra Afrika og litt asiatisk med ris, og mais fra Sør-Amerika, sier Andersen.

– Veldig stas

Ølbrygging hjemme er blitt enormt populært i Norge. Nylig deltok flere hundre i NM i hjemmebrygging. Bryggeriforeningen er glade for at ølet nå har fått plass på universitetet i Ås.

– Småbryggeriene hadde en vekst på 40 prosent i fjor, og jo flere som kaster seg på, jo større blir behovet for kunnskap. Konkurransen er knallhard på kvalitet, og det må ligge mye kunnskap om kjemi, smak og historie i bunn. Derfor er det veldig stas at ølbryggingen tas inn i varmen som en viktig del av norsk næringsmiddelproduksjon, sier leder i Bryggeriforeningen, Petter Nome.

Alt til forskning

Men øltørste studenter på Ås får ikke glede av det nye bryggeriet. Alt ølet går til forskning. 

– Det blir prøver og kjemiske analyser. Ikke drikking for moro skyld. Ett glass skal vi riktig nok få tatt oss, sier Espen Andersen.

For førsteamanuensis Trude Wicklund deritmot blir det nok å smake på. Hun leder nemlig innføringskurset i alkoholholdige drikker.

ØLTESTER: Trude Wicklund skal vurderer ølet elevene produserer. Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / TV 2
ØLTESTER: Trude Wicklund skal vurderer ølet elevene produserer. Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / TV 2

– Vi må snake på alt og vurdere sødme, bitterhet og om det eventuelt ligger igjen gjærrester. Det er sensorisk bedømmelse, og da hører det med å smake. Ølbrygging er faglig interessant. Her er det mange muligheter, sier Wicklund.