IKKE I FOTBALL: Sepp Blatter mener det er håpløst at håndballen tillot Qatar å kjøpe seg et landslag til VM. Foto: AFP PHOTO / FADEL SENNA
IKKE I FOTBALL: Sepp Blatter mener det er håpløst at håndballen tillot Qatar å kjøpe seg et landslag til VM. Foto: AFP PHOTO / FADEL SENNA

– Dette kunne aldri skjedd i fotball

FIFA-president Sepp Blatter går hardt ut mot Qatars VM-sølv i håndball.

Qatars VM-suksess ble lagt merke til også utenfor håndballfamilien.

Nå kommer FIFA-president Sepp Blatter på banen og kritiserer Det internasjonale håndballforbundet (IHF) for å gi hjemmelaget muligheten til å kjøpe seg til suksess.

– At idretten bygger broer og bringer sammen kulturer kan aldri bli sagt for ofte. Men det som skjedde i årets VM i håndball i Qatar tok dette til et absurd nivå. Vertslandet ble representert av et lag som i hovedsak bestod av spillere som helt nylig var blitt statsborgere. Dette stred ikke med IHFs regler, men det var ikke i henhold med landslagsidrettens ånd, skriver han i sin ukentlige spalte i magasinet FIFA Weekly.

Blatter viser til at dette kunne skje i fotball.

For i FIFAs regelverk kan ikke en spiller som har spilt offisielle landskamper for et land, spille for en annen nasjon senere i karrieren.

Det er også et par andre punkter som må innfris dersom en spiller skal bli spilleberettiget for en annen nasjon enn den vedkommende har vært statsborger av.

  • Spilleren må være født i området for det relevante forbundet.
  • Vedkommendes biologiske mor eller far (eller bestemor/bestefar) ble født der.
  • Vedkommende har bodd i landet i minst fem år etter fylte 18 år.

– Qatar er for tiden nummer 92 på FIFA-rankingen. Nasjonen har 2,2 millioner innbyggere, og har en stor utfordring med å få på plass et konkurransedyktig lag til VM i 2022. Men dette kan ikke skje ved å hurtigbehandle søknader om statsborgerskap, for i motsetning til IHF så tillater ikke FIFA dette. Men så er det ikke lov til å score mål med hånden i fotball heller, skriver FIFA-presidenten.

Norges Håndballforbund er også sterkt kritisk til det som skjedde i Qatar.

– Fotball er kommet lengre, mye lengre, enn håndball. Og det er rett og slett trist på vegne av produktet «håndball» at man kan kjøpe seg en VM-medalje. Greit at det kan skje på klubbnivå, i våre europacuper. Men ikke på dette nivå, sier visepresident Ole Jørstad til TV 2.

NHF ønsker nå en endring. Og de vil gå i spissen for dette.

– NHF ser nå på dette og vil utforme ett godt forslag til endring, for deretter å bringe dette inn i de riktige internasjonale fora, sier Jørstad.