TILBAKE: Daniel Sturridge var endelig tilbake etter skade for Liverpool i forrige serierunde mot West Ham. Som innbytter noterte spissen seg for scoring.      REUTERS/Phil Noble
TILBAKE: Daniel Sturridge var endelig tilbake etter skade for Liverpool i forrige serierunde mot West Ham. Som innbytter noterte spissen seg for scoring. REUTERS/Phil Noble

– Liverpool må ha en makssesong for å klare Mesterliga-plass

Daniel Sturridges retur har mye å si for Liverpools Mesterliga-jakt, mener Petter Myhre.

Se Everton-Liverpool på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag kl. 18.30!

Liverpool-supporterne har grunn til å smile forhåpningsfullt før lørdagens Merseyside-derby. Den røde delen av Liverpool surfer nemlig på en solid medgangsbølge. 

Ikke tapt siden desember
Ingen lag i Premier League kan vise til en bedre form enn Liverpool. Sist gang rødtrøyene tapte i ligaen var 0-3-nederlaget for Manchester United på Old Trafford 14. desember - ingen lag i Premier League har gått de sju siste kampene uten tap.

En plass i topp fire, som vil gi plass i Mesterligaen, er i høyeste grad innenfor rekkevidde for sjuendeplasserte Liverpool.

– Realistisk sett har de sjansen, men det er det også mange andre som har. Liverpool må ha en makssesong hele veien. Dersom de ikke har det, er de avhengige av at andre får en dårligere avslutning på sesongen. De er fremdeles med i gamet, så får vi se hvordan de takler kampprogrammet fremover, sier TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre.

Godt rustet ser i alle fall Liverpool ut til å være for den siste delen av sesongen. Viktige kamper i Premier Leauge, Europaligaen og FA-cupen venter på rekke og rad. Derfor er en ekstra «boost» at Daniel Sturridge endelig er skadefri.

– Det har mye å si. Han er spilleren som Liverpool har savnet denne sesongen. Han er en mer naturlig målscorer enn de andre frontspillerne. En ting er å spille bra angrepsfotball, men det hjelper ingenting dersom man ikke scorer nok mål, sier Myhre.

Nøkkelen til suksess
Mye av grunnen til at Liverpool virker å ha funnet tilbake til godformen er formasjonsendring og byttet til trebackslinje. Myhre mener at laget ser bedre komponert ut nå enn i starten av sesongen. 

– Det er mange ting som i sum er grunnen til at Liverpool har funnet flyten. Formasjonskifte med å flytte Sterling opp som midtspiss har gitt dem en bakromspiss de har savnet i skadefraværet til Sturridge, sier Myhre.

– Gjennom det fant Brendan Rodgers også en formasjon som passet en del av de tilgjengelige spillerne bedre. Coutinho har funnet sin rolle, en rolle som nesten er skreddersydd for ham. Lucas har blomstret på midtbanen. Den siste halvannen måned har han vært på det beste man har sett av ham siden skaden. Emre Can er blitt dyttet ned i forsvaret, en posisjon han behersker bedre enn rollen han hadde på midtbanen.

– Balotelli og Lambert passer ikke inn
Returen til Sturridge gir Liverpool en kjærkommen tilvekst i en spisspark der scoringene har uteblitt. For verken Rickie Lambert, Fabio Borini eller Mario Balotelli har klart å finne flyten i Liverpool. 

– Laget spiller offensivt med høy intensitet. Dersom de ikke får uttelling for det, er det en stor risiko for å bli straffet. Det er derfor spillere som Balotelli og Lambert ikke har passet inn i måten Liverpool spiller på. Liverpool er avhengige av spillere med tempo og bevegelse helt fremme. Samtidig er de avhengige defensivt av at de fremste setter inn presset og jobber sammen. Der var Suárez foregangsfiguren i fjor. Det er Liverpool avhengige av, sier Myhre.

– Nå kan Rodgers rullere uten at laget blir skadelidende av det. Når de må dytte inn Balotelli og Lambert med andre ferdigheter, blir spillet svekket. Det har de ikke råd til dersom de håper på Mesterliga-plass.

Mens Liverpool kommer til lørdagens kamp stinne av selvtillit, er historien en ganske annen for byrival Everton. Til tross for en tolvteplass på tabellen og kun én seier på de siste sju kampene, tror Myhre på en jevn kamp. 

– Sånne lokaloppgjør lever alltid sitt eget liv. Det er store muligheter for en jevnspilt kamp. Spesielt siden den går på Goodison. Selv om Liverpool har vist bedre form, så teller ikke det så mye. Annet enn at Liverpool-spillerne har selvtillit og føler at presset ikke er så stort. Det er det laget som klarer å bruke entusiasmen og energien i oppgjøret, som kommer til å vinne, spår Myhre.