Topplederen om morens selvmord: – Jeg gråt til jeg besvimte

Anita Krohn Traaseth mener vanskelighetene har fått henne til å sette større pris på livet.

Livet har ikke alltid vært en dans på roser for Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth (43). Da hun var 20 år gammel tok moren hennes livet sitt, etter å ha levd med en bipolar lidelse i flere år.

I mandagens En kveld hos Kloppen, åpner den bloggende og karismatiske toppsjefen seg om den vanskelige tiden rundt dødsfallet.

– Jeg kommer fra et veldig åpent og kjærlighetsfullt hjem, hvor det var en veldig stor aksept for å snakke om hva som helst. Det var ikke noe som var flaut eller dårlig, og det var greit. Det hang litt i hop med at min mor var syk, begynner 43-åringen.

Som liten jente, forstod ikke Traaseth morens sykdom, som betød at hun ofte lå og sov de gangene hun var depressiv.

– Som lite barn trodde jeg at alle mammaer sov middag. Da jeg ble eldre, forstod jeg mer. Når hun var manisk, da var det mange gjester hjemme hos oss. Da var hagen full av alt mulig av mennesker som lo, gråt, sang og spilte gitar, og jeg forstod at dette ikke var normalt. Jeg husker at jeg alltid hadde vondt i magen, forteller lederen åpenhjertig.

Se Krohn Traaseth fortelle om morens bortgang ovenfor.

Gråt til hun besvimte etter morens død

Vertinne Solveig Kloppen (43) må tørke tårene når hun hører historien, men topplederen forteller at morens død også har gitt henne et nytt syn på livet og menneskene rundt.

MÅTTE TØRKE TÅRENE: Solveig Kloppen måtte tørke tårene under Traaseths sterke historie. Foto: TV 2
MÅTTE TØRKE TÅRENE: Solveig Kloppen måtte tørke tårene under Traaseths sterke historie. Foto: TV 2

– Da min mor tok livet sitt og presten kom på døra og fortalte om dette, husker jeg at jeg gråt til jeg besvimte. Og så våknet jeg dagen etterpå, og da slapp magevondten. Og jeg har aldri hatt vondt i magen på samme måte.

– Var hun så syk at du også følte en lettelse? lurer gjest Klaus Sonstad (45).

– Ja, det var det jeg gjorde. Men det turte jeg ikke å si. For jeg var så gjennomsnakket med min mor. Jeg visste årsaksammenhengen av hvordan hun havnet på et mentalsykehus og hva som utløste den historien, jeg visste det! Alle kommer vi til å miste foreldrene våre. OK, så mistet jeg min mor alt for tidlig. Men så tenker jeg «se hva jeg har fått igjen!. Se hva jeg har fått av søskenkjærlighet med mine søsken, jeg har fått tre sunne døtre, friske unger, jeg er frisk sjøl og over 40, altså, det er jo julaften!». Jeg blir så glad for de tingene!

Hadde dype samtaler med moren

En annen ting Traaseth er glad for, er tiden hun fikk med moren før hun døde.

– Før hun tok livet sitt, hadde vi veldig mange samtaler, da jeg var 16-17 år. Jeg husker de samtalene som noe fint. Da jeg fylte 16 fikk jeg lov til å ta en røyk med henne, og vi lagde en kopp te og snakket om de dype tingene i livet.

I ettertid, har hun også reflektert over samtalen, som hun nå tolker som noe annet enn hun gjorde da.

– Jeg forstod ikke at den samtalen handlet om at hun skulle finne en verdi og ville leve, jeg forstod ikke det. Jeg husker det som samtaler der hun ville vite hva jeg mente om ting. Hun disponerte meg tidlig for store, eksistensielle problemstillinger, ganske heftige saker. Det har vært veldig viktig for meg å skille mellom hva hun gjorde som mor og hva sykdommen faktisk gjorde. Så jeg har nok veldig tidlig lært en del om det menneskelige sinnet og hvordan det var å håndtere mennesker som var ulike, sier Traaseth.

Se Anita Krohn Traaseth, programleder Klaus Sonstad og riksrevisor Per-Kristian Foss gjeste En kveld hos Kloppen mandag klokken 20.00 på TV 2.