Slik var Eirik Jensen og narko-
baronens hemmelige kodespråk

Spesialenheten for politisaker har funnet 1000 tekstmeldinger som er sendt mellom polititoppen Eirik Jensen og narkobaronen Gjermund Cappelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hjemme hos Cappelen har Spesialenheten beslaglagt mellom 15 og 20 gamle mobiltelefoner. TV 2 får opplyst at dataeksperter hos Kripos har klart å rekonstruere 1000 tekstmeldinger som er sendt mellom Cappelen og Jensen. Tekstmeldingene er gjenskapt fra mobiltelefonenes interne minne.

«Solen skinner»

Spesialenheten har sikret seg tekstmeldinger sendt mellom de to i årene 2007 til 2013. Men dataetterforskerne har ikke funnet eller ikke klart å gjenskape meldinger fra 2012, får TV 2 opplyst.

To tredjedeler av meldingene er sendt fra polititoppen Eirik Jensen til Gjermund Cappelen. Ordlyden i meldingene beskrives som et kodespråk. Uttrykk som går igjen i de mange sms-ene er «Solen skinner» og «Arbeiderne er på plass», får TV 2 bekreftet.

Kodene handlet blant annet om status på hasjleveranser, om politiet spanet på leveransene og møteplasser, ifølge Cappelen. Han har forklart seg i detalj om hver eneste av de 1000 meldingene som er funnet. I avhør har han fortalt at polititoppen skal ha bidratt med informasjon som har gjort det mulig å smugle 20 tonn hasj til Norge i løpet av 20 år. For dette skal Eirik Jensen ha fått 10 millioner kroner. 

Spesialenheten for politisaker mener tekstmeldingene er noen av de viktigste bevisene de har mot polititoppen.

29 hasjkvaliteter

Asker og Bærum politidistrikt har siktet Gjermund Cappelen for innførsel av 1,2 tonn hasj. Dette er forhold som han har erkjent. I avhør har narkobaronen forklart at hasjnettverket skal ha operert med 29 ulike kvaliteter. Den dyreste hasjen gikk under betegnelsen «TOP» og kostet Cappelen 50 000 kroner per kilo i innkjøp. All hasjen skal ha blitt kjøpt i Nederland og kom opprinnelig fra Marokko.

Torsdag 19. desember 2013 ble Gjermund Cappelen pågrepet i all hemmelighet. TV 2 får opplyst at noe av det første politiet sa til han etter pågripelsen var: «Vi har vært etter deg i 17 år»Polititoppen Eirik Jensen kjente ikke til pågripelsen. Dagen etter sendte han fire tekstmeldinger til Cappelen. Det han ikke visste var at mobiltelefonen til narkobaronen da var i politiets besittelse. I en av tekstmeldingene som tikket inn stod det: «Tatt lang vinterferie?».

Nekter straffskyld

Cappelen sitter fortsatt varetektsfengslet siktet for grov narkotikaforbrytelse og grov korrupsjon. Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Han nekter straffskyld og ble løslatt fra varetekt i juni i fjor. Han har nektet å la seg avhøre etter løslatelsen.

– Jeg håper etterforskningen også vil avdekke at jeg aldri har hatt informasjon om han og at jeg aldri har vært inne og hentet informasjon i noen politisystemer som kan gagne han, har Jensen tidligere uttalt til TV 2.

Gjermund Cappelens advokat Benedict de Vibe ønsker ikke å kommentere saken.

Har du tips om denne saken? Da vil våre journalister snakke med deg. Tips oss på epost eller sjekk ut hvordan man kan kontakte oss kryptert her.