John Olav Nilsen: – Jeg angrer på alt og ingenting

Artisten John Olav Nilsen (32) sier han angrer på at han ikke forlot slåsskampen. – Men jeg så ingen utgang der og da, sier han. 

Torsdag og fredag satt John Olav Nilsen på tiltalebenken sammen med en 23 år gammel kamerat

De er tiltalt for vold under særdeles skjerpende omstendigheter, og aktor Kristin Harstad la ned påstand om 90 dagers fengsel. 

23-åringen erkjente straffskyld på deler av tiltalen, men avviste at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter. John Olav Nilsen erkjente ikke straffskyld. 

Saken ble belyst

Da han forklarte seg i retten, sa han at han ikke ville spekulere i hva dommen blir. 

– Jeg vet ikke hva som er bra eller dårlig. Jeg har aldri vært med på noe slikt før, men føler det som skjedde ble belyst, sier han til TV 2, på spørsmål om rettssaken.

– Det finnes en video av det som skjedde. Det som skjedde går an å se. Mine følelser rundt det fikk jeg også sjansen til å fortelle om, sier han.

– Ville avslutte slåssingen

Han hevdet han ikke var en aktiv deltaker i slagsmålet som oppsto inne i en Deli de Luca-butikk en septembernatt i 2013. Tvert imot hevdet han å ha forsøkt å avslutte slåssingen. 

– Hva ville du gjort annerledes når du ser tilbake på det i dag?

– Hvis man ser tilbake på ting, er det veldig mye jeg ville forandret. I denne saken og andre ting. Jeg husker en gang jeg var alene med keeper, så skjøt jeg utenfor. Det ville jeg gjort annerledes, sier han.

– Og i denne saken?

– Man må skåne seg fra å havne i slike situasjoner.

– Er det noe du angrer på i dag?

– Alt og ingenting. Det oppstår situasjoner der man ikke klarer å stå støtt på beina, ikke klarer å tenke klart. Situasjoner man skulle vært foruten, sier han.

– Angrer du på at du ikke forlot butikken?

– Angrer selvsagt på at jeg ikke gikk ut fra butikken. Men jeg så ingen utgang der og da.

– Hva har du å si til fornærmede i dag?

– Ingenting å si. Jeg vet ikke hva jeg skulle sagt. Jeg tror ikke vi hadde lagt merke til hverandre hvis vi hadde møtt hverandre på gaten. Denne saken er ikke så alvorlig som det blir brukt tid og krefter av dere, sier han.

Angst og depresjoner

Mannen som står som fornærmet i saken, fortalte i sin forklaring at hans mangeårige problemer med angst og depresjoner er blitt verre etter voldsepisoden.

– Der tror jeg du bommer litt. Han sa at han alltid har slitt med det, sier Nilsen.

– Men det har blitt verre etter denne saken?

– Ja, alt man opplever påvirker en på godt og vondt, sier han.

– Hva er din holdning til vold generelt?

– Jeg er antivold, selvfølgelig. Det sier seg selv, sier John Olav Nilsen.

Kan få 90 dager fengsel

Aktor Kristin Harstad hadde sin prosedyre torsdag ettermiddag. Da ba hun om 90 dagers betinget fengsel for begge de to tiltalte.

Hun mener det var de tiltalte som var de mest aktive i slagsmålet, og at en eventuell provokasjon fra fornærmede ikke står i forhold til den alvorlige volden.

– Volden bar preg av mishandling. Fornærmede hadde svært få muligheter til å komme seg unna, sa aktor.

Advokat Torbjørn Kolås Sognefest, som forsvarer 23-åringen, avviste i sin prosedyre at det dreier seg om særdeles skjerpende omstendigheter.   

– I Norge har vi fortsatt litt vikingjuss. Er en legemsfornnærmelse gjengjeldt med en legemsfornærmelse, kan den lates straffri. Da skal den i utgangspunktet være straffri, sa Sognefest.

– Provokasjonen kan ha vært en ærekrenkelse, sa advokaten, og påpekte at fornærmede dyttet John Olav Nilsen først. 

John Olav Nilsen sammen med advokat Linda Ellefsen Eide. Foto: Asle Bentzen/TV 2
John Olav Nilsen sammen med advokat Linda Ellefsen Eide. Foto: Asle Bentzen/TV 2

Aktor sa i sin replikk at dette dyttet ikke sto i forhold til volden som senere utspilte seg. 

Nilsens advokat, Linda Ellefsen Eide, stilte seg bak medforsvarerens innspill om vikingjuss. Hun sa også at Nilsen verbalt forsøkte å få slutt på slåsskampen. 

Begge forsvarerne avviser påstanden i tiltalen om at fornærmede ble holdt nede av den ene og slått av den andre, og henviser til videoen fra butikkens overvåkingskamera.

– Nilsen prøvde å stoppe slåssingen, men han klarte det veldig dårlig. De tre var ikke edru. Det er ikke lett å stoppe to berusede parter i en slik opphetet situasjon, sa Eide.