BER OM DATA: Facebook er en av tjenestene som politiet ber om tilgang til data fra. FOTO: AFP PHOTO / Karen BLEIER
BER OM DATA: Facebook er en av tjenestene som politiet ber om tilgang til data fra. FOTO: AFP PHOTO / Karen BLEIER

Politiet mer interessert i hva nordmenn gjør på internett

Det siste halvåret har politiet vist langt større interesse for nordmenns aktivitet på internett enn tidligere, viser en kartlegging som Aftenposten har gjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kartleggingen viser at norsk politi i løpet av seks måneder i fjor ba om tilgang til data fra Facebook, Apple, Google, Yahoo, Microsoft og Skype for 483 norske brukere, skriver avisen.

Sammenlignet med første halvår 2013 er økningen i antall utleveringsbegjæringer på 136 prosent. Politiet fikk innvilget kravet om helt eller delvis tilgang i 330 brukerkontoer, noe som utgjør 68 prosent av sakene.

I de fleste sakene har politiet ønsket å finne ut hvem som skjuler seg bak en konto og når den har vært i bruk, skriver avisen.

– Som regel ber vi om grunnleggende kontoinformasjon som ikke er spesielt inngripende data, hvor formålet er å få identifisert hvem som bruker en konto, sier Thomas Stærk, seksjonsleder for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos.

– Hvis en konto er brukt til å gjøre noe straffbart, for eksempel planlegge kriminalitet, sende alvorlige trusler og lignende, så er det viktig å finne ut hvem brukeren er, sier han. (©NTB)