Mener mulla Krekar kan reise hjem:

Krekars bror vil ha Krekar ut av Norge

Broren til mulla Krekar har i all hemmelighet vært tre ganger i Nord-Irak for å få en løsning på hvordan Krekar kan reise tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere norske regjeringer har forsøkt å få mulla Krekar ut av Norge.

I dag kan TV 2 fortelle at også broren til Krekar, Khalid Faraj Ahmed, i all hemmelighet har forsøkt på det samme. Han har hatt tre møter med en av de mest sentrale personene i den nord-irakiske regjeringen.

Irak villig til å samarbeide

For første gang velger han å snakke om samtalene.

– På slutten av våren 2012 reiste jeg til Irak for å få en garanti for at mulla Krekar kan reise til hjemlandet sitt, Irak, sier Khalid Faraj Ahmed til TV 2.

Etter å ha kommet tilbake til Norge sende Krekars bror en epost til Politiets Sikkerhetstjeneste, PST, den 16. juli 2012. Der skriver han følgende:

«Jeg har vært i Nord-Irak i mai 2012 og jeg har snakket med de myndighetene der angående garanti for mulla Krekar for å reise tilbake til Irak. De har vilje til å samarbeide med Norge, irakiske myndighetene i Bagdad og andre land om dette».

Broren ba til slutt om et møte med PST for å forklare detaljene i de hemmelige samtalene. Svaret fra PST kom dagen etter. Der ba de ham kontakte Politiets Utlendingsenhet, PU, på vakttelefonen deres.

En lettere overrasket Khalid Faraj Ahmed ringte PU og ble henvist videre til Justisdepartementet. Han sendte dem en epost den 26. juli 2012 og fortalte om hvem han hadde møtt i Nord-Irak. Broren avsluttet eposten slik:

«Derfor ber jeg om et møte med dere der jeg kan forklare detaljert om saken før jeg reiser til Nord-Irak igjen til høsten».

Nederst i saken kan du se brevutvekslingen mellom Ahmed og norske myndigheter. 

Ikke hørt noe

Justisdepartementet lovet å komme tilbake. Etter noen uker purret han. I svaret fra departementet den 15. august 2012 står det:

«Vi trenger dessverre enda litt tid før vi avtaler videre oppfølging. Vi kommer tilbake til deg så raskt som mulig».

To og et halvt år senere har Khalid Faraj Ahmed ikke hørt et pip.

– Til nå har jeg ikke hørt noe fra Justisdepartementet, sier broren.

Til tross for gjentatte henvendelser har ikke TV 2 fått svar fra Justisdepartementet om hva slags kontakt de har hatt med Krekars bror. TV 2 har også bedt om innsyn i korrespondansen mellom de to partene, foreløpig uten å få verken ja eller nei.
Justisministeren sier han er ukjent med saken.

– Har mulla Krekar eller andre familiemedlemmer, for eksempel broren hans tatt kontakt med Justisdepartementet?

– Det er jeg ikke kjent med, sier justisminister Anders Anundsen til TV 2.

Kun ett møte

Advokat Brynjar Meling bekrefter de hemmelige samtalene i Nord-Irak.

– Når han nå velger å gå ut med dette offentlig kan jeg bekrefte at jeg er kjent med at han har tatt flere slike initiativ, sier advokat Brynjar Meling.

Etter ny regjering i 2013 har Justisdepartementet har kun hatt ett møte med irakiske myndigheter angående Krekar. Det var et lunsjmøte med den irakiske ambassadøren i Oslo i desember 2013.

Broren til Krekar har vært i Nord-Irak våren 2012, januar 2013 og høsten 2014. Han mener den nord-irakiske regjeringen er villig til å gi en garanti slik at mullaen kan reise hjem, men at det forutsettes en mer aktiv innsats fra norsk side.

Etter å ikke ha hørt noe fra Justisdepartementet sendte Khalid Faraj Ahmed også en epost til daværende statsminister Jens Stoltenberg den 23.september 2012.
Der skriver han:

«I de siste årene har Norge prøvd å få en garanti fra Irak for å sende mulla Krekar tilbake til sitt hjemland. Jeg har prøvd selv også. I mai 2012 reiste jeg til Nord-Irak og jeg har truffet N.N i ca en halv time. Han gav meg den garantien som Norge trenger ved returnering av mulla Krekar til Irak….jeg ber herved om et møte dere angående saken…»

Svaret fra Statsministerens kontor kom etter to uker.
«Henvendelsen er oversendt til Justis- og beredskapsdepartementet som rette vedkommende».