Senterpartiet trekker støtten til tiggeforbud

Senterpartiet vil likevel ikke stemme for et nasjonalt tiggeforbud. Dermed har ikke regjeringen tilstrekkelig støtte for forslaget på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen forslag om tiggeforbud har derfor ikke lenger tilstrekkelig støtte på Stortinget. 

– Stortingsgruppen har bestemt at vi ikke vil støtte forslaget om et tiggeforbud som nå er sendt på høring, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til NTB.

– Å straffe medvirkning til tigging er ikke akseptabelt. Det kan ikke være straffbart å gi folk klær, mat og husly, sier hun.

Gått for langt

Arnstad understreker at det heller ikke blir aktuelt å støtte et nytt forslag om nasjonalt tiggeforbud dersom regjeringen skulle legge fram et slikt.

– Jeg kan ikke se for meg at vi vil støtte et forbud uansett hvordan det utformes. Et generelt forbud uten medvirkning er å gå lenger enn vi åpnet for i fjor. Et forbud mot organisert tigging argumenterer Justisdepartementet selv imot i høringsnotatet, blant annet fordi det er vanskelig å avgrense.

Hovedbegrunnelsen er likevel at høringsnotatet slår fast at dagens lovverk er et godt virkemiddel for å motvirke menneskehandel og annen kriminalitet.

TREKKER SEG: Senterpartiet og deres leder Marit Arnstad vil ikke støtte regjeringens forslag om tiggeforbud. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TREKKER SEG: Senterpartiet og deres leder Marit Arnstad vil ikke støtte regjeringens forslag om tiggeforbud. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Senterpartiet har programfestet et forbud mot tigging siden 2009, men bryter nå med tidligere landsstyrevedtak. 

Venstre: Kan ikke forby fattigdom

Venstre, som har vært mot tiggerforbudet fra starten av, er fornøyd med snuoperasjonen. 

– Sp har gjort en anstendig, men nødvendig snuoperasjon når de nå trekker støtten til et nasjonalt tiggerforbud og heller ikke vil straffe medvirkning til tigging slik Justisdepartementet foreslår. Man kan ikke forby fattigdom og man kan ikke straffe grunnleggende medmenneskelighet, sier justispolitisk talskvinne i Venstre Iselin Nybø.

Venstre håper nå at Senterpartiets valg om å trekke seg fra forslaget vil påvirke Høyre og Fremskrittspartiet. 

– Nå håper jeg også at Høyre på Stortinget markerer tydelig at heller ikke de stiller seg bak lovendringer som kriminaliserer ren medmenneskelighet. Hvis hensikten er å ta bakmenn for menneskehandel så er dette allerede idag straffbart, sier Nybø.

Regjeringen har sendt ut lovforslag om nasjonale tiggeforbud på høring, med en svarfrist 15. februar. Forslaget innebærer at også de som medvirker eller hjelper tiggere skal straffes. Det gjelder blant annet de som gir mat eller husly. 

TV 2/NTB