OMSTRIDT SPISS; Diego Costas kompromissløse spillestil er heftig debattert i England. Superspissen soner for øyeblikket karantene for stemplingen av Emre Can i ligacupen. AFP PHOTO / LINDSEY PARNABY
OMSTRIDT SPISS; Diego Costas kompromissløse spillestil er heftig debattert i England. Superspissen soner for øyeblikket karantene for stemplingen av Emre Can i ligacupen. AFP PHOTO / LINDSEY PARNABY

Diego Costas vei fra gaten i Brasil til omstridt superspiss i Premier League

– Hvorfor må spillerne være rollemodeller? sier spansk journalist til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Aston Villa-Chelsea på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo lørdag kl. 16.00!

Det har mildt sagt stormet rundt Diego Costa de siste ukene. «Alle» har hatt en mening om Chelseas superspiss etter den famøse stemplingen av Emre Can i den dramatiske ligacupsemifinalen for halvannen uke siden. Det ga ham tre kampers karantene.

– Sen utvikling
Gary Neville har skrevet at «Costa er et monster, men det er derfor jeg elsker å se ham spille». Meningene er definitivt delte og mange om den omstridte spissen.

En ting er i alle fall sikkert. Diego Costas vei til å bli en av verdens aller beste målscorere har vært langt fra vanlig.

– Costa er en spiller som utviklet seg sent i karrieren. Han kommer ikke fra et akademi, men rett fra gaten. Jeg tror du gjør visse ting automatisk, av instinkt. Av og til utløses instinktet av for eksempel frykt eller stress. Så blir du automatisk «15-åringen som lærte å spille fotball». Det er det samme med Costa. Det er en del av ham. Dersom du vil endre mye på det, påvirker du måten han spiller på. Den måten å spille på er en stor del av ham, sier Guillem Balagué til TV 2.

Den anerkjente spanske journalisten, som blant annet står bak Lionel Messis autoriserte biografi, kjenner godt til Costas historie.

– Dersom det finnes en Mourinho-spiss, en spiss Chelsea-treneren sitter hjemme og former på ettermiddagene, må det ha vært Costa, sier Balagué.

Ville ikke bli fotballproff
I likhet med andre brasilianske guttunger var Costas første gave fra sin far en fotball. Lille Diego, oppkalt etter nabolandets legende Diego Maradona, la grunnlaget til det han er i dag med mangfoldige timer med fotball på gaten i den lille byen Sergipe nordøst i Brasil. De tøffe kampene mot kamerater er det som har formet Costa til den spilleren midtstoppere i Premier League hater å møte.

Men det var ingen selvfølgelighet at Costa skulle ende opp som en av verdens beste. I et eksklusivt intervju med Telegraph, det første Costa har gjort med pressen siden overgangen til Chelsea, forteller 26-åringen at han aldri drømte om å bli profesjonell fotballspiller.

– Jeg forlot hjemstedet mitt da jeg var 15 år og dro til Sao Paulo for å jobbe i butikken til onkelen min. Jeg ville ikke lenger spille fotball. Jeg ville tjene mine egne penger slik at jeg kunne klare meg selv, ikke lene meg på foreldrene mine, sier Costa.

Men den lidenskapelig fotballinteresserte onkelen så noe spesielt i nevøen. Han var selv en god spiller, men til flere agenter som besøkte butikken, anbefalte han dem å ta en nærmere titt på 15 år gamle Diego. 

– Så jeg endte opp med å prøvespille for noen lag i Sao Paulo, og jeg kom videre. Jeg kom med på laget. Det er der det hele startet, sier Costa.

Etter noen år i Barcelona Esportivo Capela, ble Costa hentet til Europa av superagent Jorge Mendes. Trøblete år i en rekke klubber ventet for Costa før han virkelig slo gjennom i Atlético Madrid forrige sesong. 27 scoringer i La Liga for Atlético sørget for en overgang til Chelsea - siden den gang har ikke Costa sett seg tilbake.

– Jeg er ingen engel
Kompromissløs, brutal og målfarlig er fremdeles egenskapene som beskriver Premier Leagues toppscorer. Balagué mener vi ser tydelige tegn på at Costa ikke har gått den vanlige «fotballskolen» fra knøttefotball, via et akademi til øverste nivå.

– Man ser det på måten han spiller og løper på. Han løper, beveger armene, takler og kjemper på en spesiell måte. Han er suksessfull, men det kommer fra en sen utvikling, sier Balagué.

– Det er som et løpesett. Du løper alltid på samme måte. Arjen Robben prøvde å endre på løpesettet da han var skadet, men han måtte gå tilbake til det gamle. Det er vanskelig å endre på noe du har gjort hele livet.

Costa innrømmer at han noen ganger balanserer på kanten, men er selv klar på at han ikke tråkker over streken. 

– Jeg sier ikke at jeg er en engel. Jeg er ingen engel. Det kan du se. Men hver gang jeg spiller, kommer jeg til å spille på samme måte. Det er sånn jeg er. Det er det jeg må gjøre for å støtte familien min. Det er det jeg lever av. Det er det jeg må gjøre for klubben og supporterne, alle som er involvert i klubben, sier Costa.

Det er denne vinnermentaliteten, å gjøre alt for å vinne, som har skapt overskrifter og heftig debatt i England de siste ukene. Overskrifter som «skitne Diego», «Costas skam» og «Costas forbrytelser» prydet engelske aviser dagen etter kampen mot Liverpool.

De imponerende 17 scoringene i ligaen har kommet fullstendig i skyggen av tumultene i det heftige semifinaleoppgjøret. Det opprører Balagué.

– Det som bekymrer meg er britenes besettelse av perfekt oppførsel. Hvorfor må spillerne være rollemodeller? Fotballspillere lever i en boble. Vi må ikke glemme at vi bygger en rolle som ikke er en del av samfunnet. Det er helt latterlig. De er fotballspillere. Nå har de Costa i Premier League. Dersom han ikke gjør noe i de neste tre årene, så gjør han plutselig noe galt, så vil han fremdeles ha et dårlig rykte, sier Balagué.

– Kommer ikke til å endre meg
Mange har dratt frem navnet til Luis Suárez i diskusjonene rundt Costas spillestil. 

– Det var det samme med Suárez. De foretrekker å snakke om måten han oppfører seg på. Fotballen i England er presentert gjennom kontroverser, sier Balagué.

– Hvordan tror du Costa takler pressen?

– Han er sterk nok til det. Han er hardhudet. Suárez brukte pressen til å komme seg fra Liverpool til et bedre lag. Costa er allerede på et topplag.

Flere av ekspertene rundt Premier League mener at José Mourinho må ta grep for å endre måten Costa spiller på. Skal vi tro spilleren selv, er det lite som tyder på at han kommer til å endre seg. 

– Jeg vil alltid være sånn på banen. Det er personligheten min, og jeg vil alltid konkurrere - alltid. Jeg er en annerledes person utenfor banen, men på banen kommer jeg ikke til å endre meg. Og jeg vil si det igjen: du kan se på videoen (stemplingen av Emre Can journ.anm) og dra din egen slutning. Men jeg vet at jeg sover godt når jeg kommer hjem, fordi jeg vet at jeg ikke gjorde noe galt, sier Costa.

Det engelske fotballforbundet straffet Costa med tre kampers karantene for overtrampet. Dermed blir ikke den brasiliansk-fødte spanjolen å finne i lørdagens kamp mot Aston Villa, ei heller i midtuken mot Everton.